Pregledni rad
https://doi.org/10.22598/zefzg.2022.2.61
Prehrambena (ne)sigurnost u ekonomskim krizama
Rajko Odobaša
orcid.org/0000-0002-3438-3893
; Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Katarina Marošević
orcid.org/0000-0002-8727-130X
; Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
U prehrambenoj nesigurnosti žive pojedinci i kućanstva koja povremeno ili kontinuirano ne mogu na društveno prihvatljiv način, kupujući hranu po tržišnim cijenama pribaviti dovoljnu količinu sigurne i nutritivno kvalitetne hrane. Stoga se ovim radom interdisciplinarno-holističkim pristupom interpretiraju negativni učinci epidemioloških, gospodarskih i drugih mjera na globalno rastuću prevalenciju prehrambene nesigurnosti, uzimajući u obzir troškove kućanstava na hranu u zemljama EU-27 te potencijalnu prijetnju rizika od siromaštva i prehrambene nesigurnosti. U radu se kauzalitetno prikazuju posljedice poremećaja u prehrani na ljudsko zdravlje i rasta rizika obolijevanja od bolesti COVID-19 i drugih. Naime, pandemija koronavirusa globalno je povećala siromaštvo, pogoršala strukturu prehrane, proširila prehrambenu nesigurnost i ojačala zdravstvene rizike kojima je stanovništvo izloženo. Stoga kroz nacionalne i internacionalne mjere i aktivnosti treba izgraditi sigurniji, održiviji, pravedniji i ekološki odgovorniji globalni prehrambeni sustav koji će smanjiti prevalenciju prehrambene nesigurnosti i cjelovito realizirati pravo na hranu. Uspješna izgradnja takvog sustava, uz istodobno osnaživanje zdravstvene zaštite stanovništva, bili bi ogroman doprinos kvalitetnoj pripremi za buduće (javnozdravstvene) i druge prijeteće krize.
Ključne riječi
prehrambena nesigurnost; epidemiološke mjere; pravo na hranu; globalni prehrambeni sustav; EU-27
Hrčak ID:
290285
URI
Datum izdavanja:
4.1.2023.
Posjeta: 1.148 *