Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Katehetska pokoncilska kretanja

Alojzije Hoblaj ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 11.567 Kb

str. 585-616

preuzimanja: 669

citiraj


Sažetak

Polazi se od činjenice da je kateheza u odnosu na prethodnu paradigmu u pokoncilskom vremenu promijenila svoje lice. Ta promjena prepoznatljiva je na četiri međusobno povezane razine.
U prvom dijelu se prikazuje interakcijski dijalog teologije i pedagogije sa pozitivnim učincima na religioznu pedagogiju i katehezu/katehetiku. U drugom dijelu riječ je o otvaranju kateheze psihologiji ljudskoga razvoja. Treći dio odnosi se na katehezu koja korespondira sa hermeneutičkim znanostima, posebice biblijskom hermeneutikom. U četvrtom dijelu autor raspravlja o napetosti koja nastaje između katoličke teologije, manjinskih kršćanskih zajednica, svjetskih religija i slobode savjesti u laičkom odgojno-obrazovnom sustavu; u središtu pažnje četvrtoga dijela nalazi se položaj konfesionalnog vjeronauka u javnoj školi. U petom dijelu autor donosi glavne rezultate odnosno zaključke bilance koja je dosad učinjena na području pokoncilske kateheze, na kojima se otvara perspektiva kateheze u vremenu koje je već započelo. Umjesto zaključka, napominjući da je nastupilo vrijeme za stvaranje bilance hrvatske pokoncilske kateheze, autor ističe da ovaj prilog može poslužiti kao znanstvena radna hipoteza za takav zadatak.

Ključne riječi

bilanca pokoncilske kateheze; religiozni odgoj i kateheza; teologija; pedagogija; psihologija ljudskoga razvoja; hermeneutika; govor vjere; interdisciplinarni dijalog; iskustvo

Hrčak ID:

29326

URI

https://hrcak.srce.hr/29326

Datum izdavanja:

24.4.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.335 *