Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

„Sanctus Hieronymus litterarum illyricarum inventor“ – ikonografija svetoga Jeronima kao tvorca glagoljice

Daniel Premerl ; Institut za povijest umjetnosti


Puni tekst: hrvatski pdf 940 Kb

str. 53-75

preuzimanja: 404

citiraj


Sažetak

U članku se raspravlja o rijetkoj i malopoznatoj ikonografskoj temi Sveti Jeronim tvorac glagoljice u kojoj se odražava predaja o svetom Jeronimu, tvorcu glagoljice. Pokazuju se i interpretiraju četiri likovna djela navedene tematike. Najraniji i najznačajniji prikaz te teme freska je Sveti Jeronim tvorac glagoljice koja je dio fresko-ciklusa Tvorci pisama (1589.) u Apostolskoj vatikanskoj knjižnici. Potom se Sveti Jeronim tvorac glagoljice, zajedno s drugim nacionalnim svecima, našao na naslovnici Oficija Blažene Marije Djevice (Venecija, 1617.) što ga je preveo i priredio Matija Alberti. Naposljetku, u osamnaestom
stoljeću pronašli smo prikaze svetoga Jeronima tvorca glagoljice u dvjema glagoljaškim župama u Dalmaciji: na oltarnoj slici u Kostanjama u Poljicama (1761.), te na stipesu mramornog glavnoga oltara u Murteru (1779.).

Ključne riječi

sveti Jeronim; ikonografija; glagoljica; umjetnost renesanse i baroka; Apostolska vatikanska knjižnica; Siksto V.; Giovanni Guerra; Luca Orfei; Oficij Blažene Marije Djevice; Matija Alberti; Kostanje; Filippo Naldi; Murter; Pio i Vicko dall'Aqua.

Hrčak ID:

294378

URI

https://hrcak.srce.hr/294378

Datum izdavanja:

27.2.2023.

Posjeta: 742 *