Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UZROCI I UČINCI PRIJEPORA O OVLASTIMA I NADLEŽNOSTIMA ZA UPORABU I KORIŠTENJE ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE

Tomislav Kovačić ; Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman


Puni tekst: hrvatski pdf 218 Kb

str. 13-40

preuzimanja: 301

citiraj


Sažetak

Oružane snage su u suvremenom demokratskom društvu podređene volji civilne vlasti. Demokratski nadzor nad Oružanim snagama Republike Hrvatske zaživio je kao ustavni pojam 2001. godine. U međuvremenu je zakonodavac uspostavio, dopunio ili promijenio niz ovlasti za uporabu Oružanih snaga i kontrolu njihove uporabe. Intuitivan, pojednostavljen i situacijski pristup tim pitanjima doveo je do različitih tumačenja ovlasti i odgovornosti za zapovijedanje nad Oružanim snagama. Posljedica je takvog pristupa i niz ustavnih i zakonskih prijepora među sudionicima odlučivanja na nacionalnoj strateškoj razini zapovijedanja.
Rad istražuje uzroke i učinke tih prijepora te ukazuje na nedosljednost i kontradiktornost nekih rješenja. U radu se također raspravlja o potrebi jedinstvenog shvaćanja pojmova zapovijedanja i rukovođenja Oružanim snagama te uporabe i pripreme Oružanih snaga.
Autor je istaknuo i neka dodatna pitanja koja bi trebalo uzeti u obzir u budućem sustavnom i transdisciplinarnom rješavanju ovih prijepora.

Ključne riječi

oružane snage; demokratski nadzor; ovlasti; uporaba i korištenje Oružanih snaga RH

Hrčak ID:

295502

URI

https://hrcak.srce.hr/295502

Datum izdavanja:

28.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 669 *