Stručni rad
Prikaz suradnje Grada Pule i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u postupku uvođenja HACCP sustava u pulske osnovne škole
Sunčica Matanić - Stojanović
; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije
Aleksandar Stojanović
; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije
Olga Dabović Rac
; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije
Sažetak
Uvođenje HACCP sustava postao je zakonska obveza 01. siječnja 2009.godine za sve subjekte u poslovanju s hranom. Na području grada Pule djeluje jedanaest osnovnih škola kojima je osnivač Grad Pula. Sanitarno tehnički uvjeti u pojedinim školama zahtjevali su ulaganja materijalnih sredstava, kadra i opreme. Takvi zahtjevi rezultirali su planskim pristupom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule i ZZJZIŽ. Cilj rada: prikazati suradnju Grada Pule i ZZJZIŽ u osiguranju svih uvjeta za uspješno uvođenje HACCP sustava u kuhinje pulskih osnovnih škola. Metode: predavanja za sve zaposlenike škole, izrada HACCP dokumentacije i planova Rezultati: Jedanaest pulskih osnovnih škola pohađa 4.572 učenika, a školske marende konzumira 2.323 učenika (50,8%), s rasponom od 25-35% pa do 80-90% u pojedinim školama. Sve škole pripremaju marendu, sedam škola priprema ručak, a u ostale četiri ručak se doprema iz dječjih vrtića. Zadovoljavajuće sanitarno tehničke i organizacijske uvjete utvrđene analizom stanja imalo je šest škola. U preostalih pet trebalo je uložiti sredstva odnosno zaposliti dodatno osoblje. Zaključak: Suradnja ZZJZIŽ i Grada Pule dobar je primjer planskog i stručnog usmjeravanja sredstava kako bi se u pulskim osnovnim školama stvorili preduvjeti za pripremu kvalitetnih i zdravstveno ispravnih obroka.
Ključne riječi
osnovna škola,kuhinja,sanitarno tehnički uvjeti,HACCP sustav
Hrčak ID:
298332
URI
Datum izdavanja:
7.10.2014.
Posjeta: 328 *