Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Prilog analizi prostornih vrijednosti stočarskog stana Grabrovica na Cresu

Ksenija Jovović


Puni tekst: hrvatski pdf 355 Kb

str. 273-279

preuzimanja: 1.047

citiraj


Sažetak

Stočarski stan Grabrovica nalazi se na poluotoku Pernat otoka Cresa. Mikroklimatski je smješten u vrlo povoljnoj zoni. U tlocrtu sklopa razlikujemo pet osnovnih grupa: prostor za odmor i boravak vlasnika, prostor za molitvu, prostor za boravak 'bra vara', i pastira, prostor za smještaj ovaca, dvor, otvoreni prostor u unutrašnjosti sklopa koji služi za komunikaciju. Arhitektura Grabrovice svojim oblikovanjem, načinom obrade fasade
i visinom, odražava raznolikost namjene i rang korisnika. Materijal koji se koristi za gradnju lokalni je, čime se postiže izvanredna interpolacija u odnosu prema okolini, a ujedno se kuće maskiraju, utapaju u teren i time čuvaju od zlonamjernika. Oblikovanje kuća proizlazi iz lokalne tradicije građenja, ali djelomice i iz imitacije urbane arhitekture. U tlocrtnoj organizaciji razlikujemo dvije osnovne osi. Na prvoj osi, koja leti na pravcu sjeveroistok-jugozapad, nalazi se glavni ulaz u sklop, a pravac kretanja tom osi vodi do kapele Blažene Djevice Marije. Na drugoj osi, koja leti na pravcu sjeverozapad-jugoistok, nalazi se sporedni ulaz koji primamo služi za izvođenje ovaca na ispašu.
Grabrovica ima obilježja grada, naravno grada u malom. Omeđena je zidovima, ima dva ulaza koji se nalaze na dvije glavne osi sklopa, gradski trg s 'palacom', kapelom te izvorom vode -šternom. Nevažno je da li su urbane karakteristike Grabrovice namjerne ili slučajne, važno je da one postoje i da su nedvojbeno komponente njezinih prostornih vrijednosti. Grabrovica je karakterističan stočarski stan otoka Cresa. Svojim smještajem, brojem i veličinom zgrada te tlocrtnom organizacijom 'placa', kao i svojom nedvojbenom prostornom vrijednošću, pogodna je za revitalizaciju u svrhu razvoja nemasovne turističke ponude otoka.

Ključne riječi

Hrčak ID:

30785

URI

https://hrcak.srce.hr/30785

Datum izdavanja:

30.4.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.961 *