Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/ypn4oc42l9

Prehrana kasnosrednjovjekovnih elita na primjeru na primjeru troškovnika zagrebačkog biskupa Osvalda Thuza iz 1481. i 1482. godine

Sebastijan Stingl orcid id orcid.org/0000-0002-9203-1650 ; Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 710 Kb

str. 39-73

preuzimanja: 122

citiraj


Sažetak

Glavni cilj rada je analiza prehrane kasnosrednjovjekovnih elita temeljem troškovnika zagrebačkog biskupa Osvalda Thuza iz 1481. i 1482. godine. Među zapisima o isplati novca obrtnicima, vojnicima i ostalim podložnicima, popisane su i svote utrošene na nabavku, primjerice, materijala potrebnog za izgradnju katedrale, tkanine, svijeća, prehrane i ostalih potrepština. Preko 10% ukupnog iznosa navedenog u biskupovim troškovnicima potrošeno je na nabavku hrane, soli, začina, vina, ali i na plaće kuharima, pekarima i jelonoši. Najviše novca utrošeno je na nabavku ribe, koju biskup učestalo konzumira, a posebno se ističe nabavka skupe jesetre povodom posjete varadinskog biskupa Jana Filipca.

Ključne riječi

prehrana; kasni srednji vijek; riba; meso; začini; sol; biskup Osvald Thuz; troškovnici

Hrčak ID:

318567

URI

https://hrcak.srce.hr/318567

Datum izdavanja:

27.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 424 *