Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.21857/ypn4oc42l9
Prehrana kasnosrednjovjekovnih elita na primjeru na primjeru troškovnika zagrebačkog biskupa Osvalda Thuza iz 1481. i 1482. godine
Sebastijan Stingl
orcid.org/0000-0002-9203-1650
; Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Glavni cilj rada je analiza prehrane kasnosrednjovjekovnih elita temeljem troškovnika zagrebačkog biskupa Osvalda Thuza iz 1481. i 1482. godine. Među zapisima o isplati novca obrtnicima, vojnicima i ostalim podložnicima, popisane su i svote utrošene na nabavku, primjerice, materijala potrebnog za izgradnju katedrale, tkanine, svijeća, prehrane i ostalih potrepština. Preko 10% ukupnog iznosa navedenog u biskupovim troškovnicima potrošeno je na nabavku hrane, soli, začina, vina, ali i na plaće kuharima, pekarima i jelonoši. Najviše novca utrošeno je na nabavku ribe, koju biskup učestalo konzumira, a posebno se ističe nabavka skupe jesetre povodom posjete varadinskog biskupa Jana Filipca.
Ključne riječi
prehrana; kasni srednji vijek; riba; meso; začini; sol; biskup Osvald Thuz; troškovnici
Hrčak ID:
318567
URI
Datum izdavanja:
27.6.2024.
Posjeta: 424 *