Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

TRAŽENE KOMPETENCIJE U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU – PERSPEKTIVA POSLODAVACA U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Perica Vojinić ; Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Lapadska obala 7, 20000 Dubrovnik *

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: hrvatski pdf 584 Kb

str. 1-10

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

U radu su analizirani primarni podatci prikupljeni na uzorku stručnjaka zaposlenih u poslovnim subjektima iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na razini Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ). Cilj istraživanja je identificirati obrazovne potrebe te tražene kompetencije na tržištu rada u DNŽ. Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu unaprjeđenja postojećih te osmišljavanja novih edukacijskih programa usmjerenih na obučavanje kadrova za rad u turizmu i ugostiteljstvu s ishodima učenja koji će biti usklađeni s kompetencijama koje se traže na tržištu rada. Doprinos rada očituje se u identifikaciji kompetencija koje zahtjeva tržište rada budući da je to prvi korak u kreiranju efikasnog modela kompetencija koji je ključan za definiranje učinkovite izvedbe. Istraživanje pridonosi i planiranju kurikuluma obrazovnih programa i programa cjeloživotnog obrazovanja usmjerenih na obrazovanje kadrova za rad u turizmu i ugostiteljstvu uzimajući u obzir kompetencije koje traže poslodavci.

Ključne riječi

Dubrovačko-neretvanska županija; kompetencije; tržište rada; turizam i ugostiteljstvo

Hrčak ID:

320057

URI

https://hrcak.srce.hr/320057

Datum izdavanja:

31.7.2024.

Posjeta: 0 *