Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Analiza građe spermija prema kriterijima SZO i striktnim kriterijima: usporedba dviju metoda i unutarlaboratorijska varijabilnost

Andrea Čipak ; Klinika za ženske bolesti i porode, Klinički bolnički centar "Zagreb", Zagreb, Hrvatska
Patrik Stanić ; Klinika za ženske bolesti i porode, Klinički bolnički centar "Zagreb", Zagreb, Hrvatska
Koraljka Đurić ; Medicinsko biokemijski laboratorij, Poliklinika "Sunce", Zagreb
Tihana Serdar ; Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku, Klinička bolnica Dubrava, Zagreb, Hrvatska
Ernest Suchanek ; Fertility Clinic,Tawam Hospital, Johns Hopkins Medicine, Al Ain, Abu Dhabi, U.A.E.


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 87-94

preuzimanja: 445

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 172 Kb

str. 87-94

preuzimanja: 469

citiraj


Sažetak

Uvod: Analiza građe spermija jedan je od najvažnijih koraka u procjeni muškog partnera kod neplodnih parova. Međutim, značajne međulaboratorijske i unutarlaboratorijske varijacije mogu uzrokovati poteškoće u tumačenju rezultata, pogrešne dijagnoze te mogu dovesti do zabuna. Stoga je neophodno ove varijacije svesti na najmanju moguću mjeru kako bi se uklonile posljedične greške i osigurala međulaboratorijska i unutarlaboratorijska ponovljivost.
Materijali i metode: Uzorci sjemena dobiveni su od 49 uzastopnih muškaraca koji su dolazili u androloški laboratorij radi procjene plodnosti. Usporedili smo dva kriterija za analizu građe spermija: 1) razmaz sjemena pripremljen pomoću boje Giemsa koji smo analizirali prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i 2) razmaz sjemena pripremljen bojom Spermac koji smo analizirali prema striktnim kriterijima. Također smo proveli i unutarlaboratorijsku usporedbu analize građe spermija.
Rezultati: Dijagnosticiranje teratozoospermije prema kriterijima SZO i prema striktnim kriterijima bilo je podudarno kod 45 od 49 ispitanika. Mjera sukladnosti među promatranjima bila je slična i kod kriterija SZO i kod striktnih kriterija (kapa = 0,700 za SZO kriterij; kapa = 0,715 za striktni kriterij).
Zaključci: Analize građe spermija prema kriterijima SZO i striktnim kriterijima podudaraju se u postavljanju dijagnoze teratozoospermije i može se postići dobra razina sukladnosti među promatrač ima nakon odgovarajućeg osposobljavanja, pažljivog pregleda razmaza i poštivanja klasifikacijskih sustava.

Ključne riječi

spermiji, neplodnost, muškarac, razlike među ispitivačima

Hrčak ID:

32268

URI

https://hrcak.srce.hr/32268

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.892 *