Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.33128/k.66.2.3

Upotreba ječmenih klica u hranidbi životinja

Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Brandić orcid id orcid.org/0000-0003-4135-8757 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mateja Grubor orcid id orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Antonio Krnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tugomir Majdak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Alan Antonović ; Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Božidar Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Karlo Špelić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 109 Kb

verzije

str. 83-89

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Prilikom uzgoja životinja hrana se smatra najosnovnijim i najskupljim elementom proizvodnje. Cijena stočne hrane višestruko je porasla na globalnoj razini, zbog čega je potrebno razviti alternativna krmiva s ekonomičnim cijenama. Također, ograničenje i nedostatak stočne hrane uobičajeni su problemi u mnogim napučenim dijelovima svijeta te intenziviraju potragu za mogućim alternativnim krmivima. Jedna od alternativa jest upotreba ječmenih klica, koje nastaju kao nusproizvod prilikom proizvodnje ječmenoga slada tijekom proizvodnje piva. U ovome radu obuhvaćeno je zrno pet sorata pivarskoga ječma, od čega su dvije jare sorte, Quench i Planet, tri ozime sorte, Lukas, Casanova i Teppe, te klice ječma koje su dobivene nakon proizvodnje piva iz tih sorata. Istraživanjem je utvrđeno da je sadržaj vlage klica bio oko 92 % kod jarih i ozimih sorata, dok je sadržaj pepela bio veći kod ozimih sorata. Sadržaj škroba u klicama bio je osam puta niži negoli u zrnu ječma, s višim vrijednostima škroba u zrnu kod jarih sorata, a u klicama kod ozimih sorata. Najviši sadržaj masti u zrnu zabilježen je kod ozime sorte Teppe, a u klicama kod ozime sorte Lukas. Klice ječma mogu se koristiti u hranidbi životinja jer povećavaju probavljivost hranjivih tvari, ali se preporučuju kao komponenta, a ne kao glavno krmivo.

Ključne riječi

ječam; klice; pivarska industrija; nusproizvodi; hranidba životinja

Hrčak ID:

323159

URI

https://hrcak.srce.hr/323159

Datum izdavanja:

29.11.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *