Izvorni znanstveni članak
Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na prinos bioaktivnih spojeva makroalgi Jadranskog mora
Zrinka Čošić
Patricija Čulina
Zoran Zorić
Lea Jankov
Željka Špoljar
Sandra Pedisić
Sažetak
U ovom je istraživanju optimizirana ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima s obzirom na sadržaj ukupnih fenola i pigmenata (klorofila i karotenoida) smeđe alge Halopteris scoparia koristeći 96% etanol (v/v) kao ekstrakcijsko otapalo. Parametri ekstrakcije koji su varirali bili su temperatura ekstrakcije (10, 25, 40 C), vrijeme ekstrakcije (5, 15, 25 minuta) te snaga mikrovalova (150, 300, 450 W). Utvrđeni optimalni parametri za ekstrakciju potpomognutu mikrovalovima bili su: temperatura ekstrakcije 25 °C, vrijeme ekstrakcije 25 min i snaga mikrovalova 300 W. U ekstraktima različitih smeđih (Fucus virsoides, Cystoseira barbata, Sargasum hornschuchii), zelenih (Ulva lactuca i Dasycladus vermicularis) i crvenih algi (Coralina elongata) Jadranskog mora dobivenim pri optimalnim ekstrakcijskim uvjetima određen je spektrofotometrijski ukupni sadržaj fenola od 39,55 (Coralina elongata) do 3687,05 mg/100 g s.tv. (Cystoseira barbata). Kromatografskom metodom određeni su pojedinačni karotenoidi i klorofili, a ukupni karotenoidi (zbroj pojedinačnih karotenoida) bili su u rasponu od 13,87 (Coralina elongata) do 291,17 mg/100 g s.tv. (Sargasum hornschuchii) te ukupni klorofili (zbroj pojedinačnih klorofila) od 16,60 (Coralina elongata) do 126,00 mg/100 g s.tv. (Ulva lactuca). Određena je i antioksidacijska aktivnost primjenom ORAC, (119,82 - 381,87 µmol Trolox/100 g s.tv.), ABTS (101,57 - 6514, 25 µmol Trolox/100 g s.tv.) i DPPH metoda (1951,23 - 3209,77 µmol Trolox/100 g s.tv.). Rezultati su pokazali da je najveći prinos ukupnih fenola i karotenoida kod smeđih algi što doprinosi i njihovoj većoj antioksidativnoj aktivnosti, dok je kod zelenih algi najveći prinos klorofila. Odabir metode ekstrakcije potpomognute mikrovalovima se pokazao kao dobar izbor za proizvodnju ekstrakata algi s bogatim sadržajem bioaktivnih spojeva i visokom antioksidativnom aktivnošću te bi njihova potencijalna primjena mogla biti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; antioksidacijska aktivnost; ukupni fenoli; pigmenti; makroalge Jadranskog mora
Hrčak ID:
325447
URI
Datum izdavanja:
1.7.2024.
Posjeta: 0 *