Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 48. No. 3., 2025.
Stručni rad
Utjecaj roka berbe na sadržaj hlapljivih spojeva u grožđu sorte ‘Sauvignon bijeli’
Simona Hofer Geušić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martin Staroveški
Marina Anić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marko Karoglan
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih rokova berbe na sadržaj hlapljivih spojeva u grožđu sorte ‘Sauvignon bijeli’, berbe 2023. godine, vinogorja Plešivica-Okić. Berba se odvijala u tri različita roka s četiri do sedam dana razmaka te je pokus postavljen po slučajnom bloknom rasporedu s tri ponavljanja od po deset trsova. Rok berbe utjecao je na osnovni kemijski sastav grožđa u vidu kontinuiranog povećanja koncentracije šećera, jabučne kiseline i pH vrijednosti. S druge strane, ukupne kiseline u grožđu su se smanjivale prema trećem roku berbe. Ustanovljeno je da rok berbe nije imao utjecaj na sadržaj ukupnih aldehida, hlapljivih fenola, terpena i viših alkohola. U trećem roku berbe došlo je do povećanja sadržaja estera i C13 norizoprenoida. Sadržaj masnih kiselina bio je najviši u drugom roku berbe.
Ključne riječi
‘Sauvignon bijeli’, rok berbe, hlapljivi spojevi
Hrčak ID:
331993
URI
Datum izdavanja:
23.4.2025.
Posjeta: 0 *