Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ZNAČENJE, DOSTIGNUĆA I TRENDOVI U OPLEMENJIVANJU SOJE U POLJOPRIVREDNOM INSTITUTU OSIJEK

Aleksandra Sudarić orcid id orcid.org/0000-0001-8451-8437 ; Poljoprivredni institut Osijek
Marija Vratarić ; Poljoprivredni institut Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 205 Kb

str. 207-216

preuzimanja: 1.345

citiraj


Sažetak

Soja (Glycine max (L.) Merr), s obzirom na površine koje zauzima danas u svijetu (oko 92 mil. ha), na globalnoj razini je glavni izvor bjelančevina visokih hranidbenih vrijednosti te značajna uljna kultura. U Republici Hrvatskoj, proizvodnja soje ima pozitivne trendove i u površinama i u urodima zrna zadnjih nekoliko godina. Horizontalno proširenje soje kao kulture i povećanje uroda zrna rezultiralo je iz genetskog unapređenja sorata i unapređenja tehnologije proizvodnje kao i povećanog interesa države za ovu kulturu. Genetski napredak sorata soje rezultat je višegodišnjeg, kontinuiranog i intenzivnog oplemenjivačkog rada. Doprinos oplemenjivačkog programa soje u Poljoprivrednom institutu Osijek razvoju, stabilnosti i unapređenju proizvodnje soje u Republici Hrvatskoj je vrlo značajan kroz stalni razvoj sorata visokog i stabilnog uroda i kakvoće zrna, visoke tolerantnosti na glavne bolesti kao i otpornosti na polijeganje i pucanje mahuna u zriobi te široke adaptabilnosti. Rezultat dosadašnjeg rada na oplemenjivanju soje u Poljoprivrednom institutu Osijek je 36 priznatih sorti soje u okvirima 00 do II skupine zriobe, a od toga dvije su priznate i u inozemstvu. Većina priznatih sorata prošla je, nalazi se ili će biti uvedena u široku proizvodnju (sada je oko 10 sorata Instituta u proizvodnji i pokriva više od 60% ukupnih površina pod sojom). Daljnji genetski napredak sorata soje temelji se na primjeni suvremenih oplemenjivačkih metoda što uključuje kombinaciju klasičnih oplemenjivačkih metoda sa suvremenim kemijskim, biokemijskim, fitopatološkim i molekularnim analizama. Svako povećanje proizvodnje soje koje rezultira iz genetskog poboljšanja sorata predstavlja značajnu nacionalnu ekonomsku dobit.

Ključne riječi

soja, oplemenjivanje, suvremene metode, genetski napredak, sorta

Hrčak ID:

34185

URI

https://hrcak.srce.hr/34185

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.154 *