Izvorni znanstveni članak
NUTRITIVNA VRIJEDNOST PET KULTIVARA RAJČICE UZGOJENE NA KAMENOJ VUNI
Nadica Dobričević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Kakvoća svježih plodova rajčice (Lycopersion esculentum Mill.) uzgojene na kamenoj vuni u hidroponu definirana je unutarnjim parametrima: udjelom suhe tvari, topivom suhom tvari (°Bx), ukupnom kiselosti (% limunske kiseline), pH, postotkom NaCl i L-askorbinske kiseline. Istraživanje je provedeno tijekom 2002. i 2003. godine na sortama: Antinea, Belle, E 27.31299, Hallay 344 i Spacestar. Rajčica je posađena u ploče kamene vune dimenzija 100 cm x 15 cm x 7.5 cm. U volumen supstrata od 11.25 L posađene su tri biljke međusobnog razmaka 33 cm. Pokus je postavljen po metodi slučajnog blok rasporeda u 4 ponavljanja, a uzorkovanje je provedeno u tri roka berbe i to u mjesecima: lipanj, srpanj i kolovoz. Udio suhe tvari u prvoj godini bio je 4.35% do 5.49%, a u drugoj godini 4.54% do 5.46%. Količina šećera u prvoj godini je 3.0 do 4.2 (°Bx), a u drugoj godini 3.6 do 4.2(°Bx). Ukupna kiselost iznosila je u prvoj godini 0.16 do 0.46%, a u drugoj godini 0.22% do 0.43%. Vrijednost pH iznosile su u prvoj godini 4.42 do 4.83, a u drugoj godini 4.31 do 4.55. Udio soli bio je u prvoj godini 0.07% do 0.20%, a u drugoj godini 0.09 do 0.13%. Količina L-askorbinske kiseline iznosila je u prvoj godini 14.52 do 23.94 mg/100 grama svježe sirovine, a u drugoj godini 12.47 do 20.28 mg. Testiranjem razlika u osnovnom kemijskom sastavu istraživanih sorti u prvoj godinu dobivene su značajne razlike jedino u udjelu soli kod drugog roka berbe (*), a u drugoj godini nije bilo signifikantnih razlika.
Ključne riječi
rajčica; kemijski sastav; hidropon; sorte
Hrčak ID:
37242
URI
Datum izdavanja:
20.5.2009.
Posjeta: 2.054 *