Etnološka istraživanja, No. 9, 2003.
Pregledni rad
Tartufarstvo u Istri
Tanja Kocković
orcid.org/0000-0003-3374-5773
; Etnografski muzej Istre, Pazin, Hrvatska
Sažetak
Tartufi su danas cijenjen i tražen specijalitet koji je postao i
dijelom gastronomskog identiteta Istre. Stoga mnogi strani, ali i
domaći turisti dolaze na odmor u Istru kako bi ih kušali, uživali
u njihovu okusu i pri tome otkrili imaju li svojstva koja ima se
pripisuju (afrodizijska i sl.).
U radu će se prikazati: promjene u načinu lova na tartufe - tko
ih danas lovi, a tko ih je nekada lovio; promjene kod konzumenata
tartufa: tko ih je i u kojim prigodama jeo nekada, a tko danas;
promjene pri prenošenju tradicionalnog jela koje se konzumiralo
u seoskoj kuhinji u drugi prostor - restoran.
Ključne riječi
tartufarstvo; tradicionalna prehrana; Istra
Hrčak ID:
37779
URI
Datum izdavanja:
5.1.2004.
Posjeta: 3.644 *