Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KORIŠTENJE KEMIJSKIH ANALIZA MLIJEKA U MENADŽMENTU HRANIDBE MLIJEČNIH KRAVA

Dražen Čuklić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Marija Vukobratović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Franjo Poljak ; HSC Zagreb, Hrvatska
Vesna Tomše Đuranec ; Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka - Križevci, Hrvatska
Nataša Pintić ; Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka - Križevci, Hrvatska
Tatjana Jelen ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 75 Kb

str. 37-44

preuzimanja: 1.212

citiraj


Sažetak

Kemijski sastav mlijeka jedan je od parametara koji se koristi u sustavu plaćanja mlijeka, ali se uz to može koristiti kao osnovni podatak u menadžmentu hranidbe mliječnih krava. Na pet farmi mliječnih krava s područja Križevaca u tijeku proljetne sezone 2005. ispitani su količina i kemijski sastav mlijeka (sadržaj bjelančevina, mliječne masti, ureje), te su podaci uspoređeni s podacima analize obroka. Utvrđeno je da mliječne farme proizvode mlijeko po kemijskom sastavu prve klase, ali i da hranidba mliječnih krava na svim farmama nije usklađena s intenzitetom proizvodnje mlijeka. Jednom sastavljen obrok osnovica je hranidbe kroz čitavu laktaciju, tako da se na primjer na farmi OPG Piškorić javlja izraziti manjak energije i bjelančevina (-18,81 MJ NELa i -90 g SP), dok je na farmi OPG Carević uočen izraziti višak energije i bjelančevina (+20,32 MJ NEL-a i + 456 g SP). Ureja se, kao parametar opskrbljenosti obroka bjelančevinama, nalazi u optimalnim granicama od 15,70 do 37,32 mg•dl-1. Analiza korelacije pokazuje negativnu korelacijsku vezu između količine mlijeka i sastava u svim kontrolama, dok se istodobno javlja pozitivna korelacijska povezanost između bjelančevina, mliječne masti, suhe tvari i suhe tvari bez masti.

Ključne riječi

mliječne krave, hranidba, ureja u mlijeku

Hrčak ID:

39713

URI

https://hrcak.srce.hr/39713

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.113 *