Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Hematološki biljezi anemije i koncentracija C-reaktivnog proteina kod stabilne kronične opstrukcijske plućne bolesti

Dolores Pancirov ; Odjel za biokemijsko-hematološku dijagnostiku, Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić”, Sisak, Hrvatska
Vanja Radišić Biljak ; Medicinsko-biokemijski laboratorij, Poliklinika „Sunce", Zagreb, Hrvatska
Gordana Stjepanović ; Pulmološki odjel, Opća bolnica„Dr. Ivo Pedišić", Sisak, Hrvatska
Ivana Čepelak ; Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 209 Kb

str. 266-276

preuzimanja: 334

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 209 Kb

str. 266-276

preuzimanja: 293

citiraj


Sažetak

Uvod: Cilj istraživanja bio je odrediti vrijednosti hematoloških biljega anemije i koncentracije C-reaktivnog proteina (CRP) kod bolesnika oboljelih od stabilne kronične opstrukcijske plućne bolesti (KOPB), kako bi se utvrdila prisutnost anemije, stupanj sistemske upale i korelacija između analita.
Materijali i metode: U ispitivanje je bilo uključeno 150 bolesnika s KOPB (forsirani ekspiracijski volumen u prvoj sekundi (engl. forced expiratory volumein 1 second (FEV1) = 48 ± 21%) i 51 kontrolni ispitanik (FEV1 = 106 ± 15%). Prema smjernicama Globalne inicijative za kroničnu opstrukcijsku plućnu bolest (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) bolesnici su podijeljeni u četiri podskupine, a prema kriterijima SZO za anemiju u dvije skupine: ispitanici s anemijom i bez nje. Koncentracija CRP u serumu određena je imunoturbidimetrijskom metodom, a koncentracija hematoloških biljega protočnom citometrijom.
Rezultati: Nije nađena statistički značajna razlika u broju eritrocita, koncentraciji hemoglobina i vrijednostima hematokrita između skupine svih bolesnika s KOPB i kontrolne skupine, kao ni između podskupina GOLD i kontrolne skupine. Anemija je bila prisutna kod 24% bolesnika. Koncentracija CRP bila je statistički značajno viša kod skupine svih bolesnika s KOPB (P < 0,001), svih podskupina GOLD (I. P < 0,001; IIA., IIB., III. P < 0,001) i podskupina s anemijom i bez nje (P < 0,001) u usporedbi s kontrolnom skupinom. Specifičnost i osjetljivost CRP određena je ROC analizom i pokazala je dobru dijagnostičku točnost koncentracije CRP kod bolesnika s KOPB. Koeficijent korelacije između koncentracije CRP i koncentracije hemoglobina odnosno vrijednosti hematokrita otkrio je dobru negativnu korelaciju (CRP i hemoglobin: r = -0,60, P < 0,001; CRP i hematokrit: r = -0,59, P < 0,001) samo u podskupini GOLD III.
Zaključak: Koncentracija CRP, biljega sistemske upale, bila je statistički značajno viša kod bolesnika s KOPB i kod svih podskupina GOLD u usporedbi s kontrolnom skupinom. Zabilježena je dobra negativna korelacija između vrijednosti hematokrita i koncentracije hemoglobina te uznapredovale upale (koncentracija CRP) kod podskupine GOLD III. Postotak bolesnika s anemijom bio je u skladu s podacima iz literature.

Ključne riječi

kronična opstrukcijska plućna bolest, anemija, C-reaktivni protein, smjernice GOLD

Hrčak ID:

40856

URI

https://hrcak.srce.hr/40856

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.788 *