Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RETROSPEKTIVNO ISTRAŽIVANJE O UČESTALOSTI OZLJEDA STUDENATA KINEZIOLOŠKOG FAKULTETA

Tatjana Trošt ; Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lana Ružić ; Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Saša Janković ; Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 2.456 Kb

str. 8-14

preuzimanja: 1.077

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi u kojim uvjetima i na kojim kolegijima se studenti Kineziološkog fakulteta najčešće ozljeđuju, gdje su ozljede najčešće locirane, koji tip ozljeda prevladava i u kojoj mjeri ozljede utječu na kontinuiranost školovanja.
Istraživanje je provedeno na uzorku od 105 studenata (48 studentica i 57 studenata) Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kraju osmog semestra. Studenti su ispunili posebni anketni listić.
Rezultati su pokazali da se studenti prosječno ozljeđuju 1.01 puta za vrijeme trajanja studija. Predmeti na kojima su ozljede bile najčešće su sportska gimnastika, judo i hrvanje. Također je zabilježen veliki broj ozljeda koje su se desile za vrijeme treninga izvan fakultetskih obveza, naročito kod vrhunskih sportaša. Studenti su se češće ozljeđivali od studentica. Studentice su najčešće ozljeđivale potkoljenicu i stopalo, a studenti rameni zglob. Najčešći tip ozljede bila je ozljeda mekog tkiva tj. vezivnog tkiva, naročito ligamenata. Oko pola studenata koji su pretrpjeli ozljedu nije imalo problema pri polaganju i pripremanju ispita. Ipak, 25.76% ozlijeđenih studenata trebalo je pauzirati jednu, a 4.55% dvije godine studija zbog posljedica.

Ključne riječi

ozljede, studenti, Kineziološki fakultet

Hrčak ID:

43424

URI

https://hrcak.srce.hr/43424

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.074 *