Izvorni znanstveni članak
Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica
Ewa Straková
Vlasta Šerman
Pavel Suchý
Vladimir Večerek
Nora Mas
Sažetak
Cilj je ovog rada istražiti učinak zamjene životinjskih bjelančevina (mesnokoštano brašno) biljnim bjelančevinama (obrađene sjemenke lupine) na produktivnost i zdravlje kokoši nesilica. Pokus je proveden na konzumnim nesilicama hibrida Isa Brown u dobi od 22. do 58. tjedna. Korištena lupina sorte JUNO nije negativno utjecala na produkciju jaja i kvalitetu ljuske jaja. Međutim, značajno povećnje (P ≤ 0,01) zabilježeno je kod slijedećih parametara; prosječne mase proizvedenih jaja (od 60,03 g na 61,66 g), mase ljuske jaja (s 7,17 g na 7,78 g) i mase bjelanjka (od 36,33 g na 37,31 g). Premda učinak lupine na masu žumanjka nije bio utvrđen, dokazano je (P ≤ 0,01) poboljšanje njegove boje. Pozitivnim rezultatom zamjene mesnokoštanog brašna lupinom možemo smatrati i značajno (P ≤ 0,05) smanjenje sadržaja kolesterola u žumanjku jajeta (za 15,86 g.kg-1).
Ključne riječi
hranidba; kokoši; lupina; nesivost; kakvoća jaja
Hrčak ID:
4495
URI
Datum izdavanja:
1.6.2006.
Posjeta: 2.062 *