Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA

Alojzije LALIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Josip KOVAČEVIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Gordana ŠIMIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Dario NOVOSELOVIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Ivan ABIČIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Vinko DUVNJAK ; Poljoprivredni institut Osijek
Lidija LENART ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Vlado GUBERAC ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 440 Kb

str. 5-16

preuzimanja: 633

citiraj


Sažetak

U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett)
tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška)
istraživan je interakcijski učinak sorte i okoline na urod zrna i količinu
bjelančevina u zrnu modelima AMMI1 i AMMI2.
Analizom varijance utvrđeni su značajni učinci godine i sorte na urod
zrna, dok su učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte značajno utjecali
na sadržaj bjelančevina. Interakcijski učinci dokazani su za urod zrna (godina
x lokacija, godina x lokacija x norma sjetve i godina x sorta), te za sadržaj
bjelančevina (godina x lokacija, godina x norma sjetve i godina x sorta).
Sorta Matej ostvarila je najviši urod zrna u provedenim istraživanjima, uz
nizak interakcijski skor IPCA1, a što ukazuje na visoku adaptabilnost ove
sorte uvjetima proizvodnje. Na biplotu se uočava povezanost ove sorte s
uvjetima proizvodnje lokacije Nova Gradiška - 2005. Sorta Scarlet, uz urod
zrna na razini prosjeka pokusa, vrlo visokog je interakcijskog skora IPCA1, a
što ukazuje na nižu adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje (lokacijegodine)
u provedenim istraživanjima. Sorte Fran i Scarlett, su sorte koje se
odlikuju nižim sadržajem bjelančevina, a u provedenim istraživanjima sorta
Scarlett je imala viši interakcijski skor IPCA1, a sorta Fran niži interakcijski
skor IPCA 1.
Na biplotu modela AMMI2 uočava se velika udaljenost sorti Astor, Matej
i Scarlett od ishodišta, što upućuje na nestabilnost ovih sorti za svojstvo
sadržaja bjelančevina te na značajan specifičan učinak okolišnih uvjeta na
sadržaj bjelančevina.

Ključne riječi

jari ječam; sorta; urod zrna; količina bjelančevina; model AMMI

Hrčak ID:

47769

URI

https://hrcak.srce.hr/47769

Datum izdavanja:

14.10.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.670 *