hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA

Alojzije LALIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Josip KOVAČEVIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Gordana ŠIMIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Dario NOVOSELOVIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Ivan ABIČIĆ ; Poljoprivredni institut Osijek
Vinko DUVNJAK ; Poljoprivredni institut Osijek
Lidija LENART ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Vlado GUBERAC ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Puni tekst: hrvatski, pdf (440 KB) str. 5-16 preuzimanja: 454* citiraj
APA 6th Edition
LALIĆ, A., KOVAČEVIĆ, J., ŠIMIĆ, G., NOVOSELOVIĆ, D., ABIČIĆ, I., DUVNJAK, V., ... GUBERAC, V. (2009). SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA. Sjemenarstvo, 26 (1-2), 5-16. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/47769
MLA 8th Edition
LALIĆ, Alojzije, et al. "SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA." Sjemenarstvo, vol. 26, br. 1-2, 2009, str. 5-16. https://hrcak.srce.hr/47769. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
LALIĆ, Alojzije, Josip KOVAČEVIĆ, Gordana ŠIMIĆ, Dario NOVOSELOVIĆ, Ivan ABIČIĆ, Vinko DUVNJAK, Lidija LENART i Vlado GUBERAC. "SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA." Sjemenarstvo 26, br. 1-2 (2009): 5-16. https://hrcak.srce.hr/47769
Harvard
LALIĆ, A., et al. (2009). 'SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA', Sjemenarstvo, 26(1-2), str. 5-16. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/47769 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
LALIĆ A, KOVAČEVIĆ J, ŠIMIĆ G, NOVOSELOVIĆ D, ABIČIĆ I, DUVNJAK V i sur. SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA. Sjemenarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 14.10.2019.];26(1-2):5-16. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/47769
IEEE
A. LALIĆ, et al., "SADRŽAJ BJELANČEVINA I UROD ZRNA GENOTIPOVA JAROG JEČMA U RAZLIČITIM PROIZVODNIM UVJETIMA", Sjemenarstvo, vol.26, br. 1-2, str. 5-16, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/47769. [Citirano: 14.10.2019.]

Sažetak
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett)
tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška)
istraživan je interakcijski učinak sorte i okoline na urod zrna i količinu
bjelančevina u zrnu modelima AMMI1 i AMMI2.
Analizom varijance utvrđeni su značajni učinci godine i sorte na urod
zrna, dok su učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte značajno utjecali
na sadržaj bjelančevina. Interakcijski učinci dokazani su za urod zrna (godina
x lokacija, godina x lokacija x norma sjetve i godina x sorta), te za sadržaj
bjelančevina (godina x lokacija, godina x norma sjetve i godina x sorta).
Sorta Matej ostvarila je najviši urod zrna u provedenim istraživanjima, uz
nizak interakcijski skor IPCA1, a što ukazuje na visoku adaptabilnost ove
sorte uvjetima proizvodnje. Na biplotu se uočava povezanost ove sorte s
uvjetima proizvodnje lokacije Nova Gradiška - 2005. Sorta Scarlet, uz urod
zrna na razini prosjeka pokusa, vrlo visokog je interakcijskog skora IPCA1, a
što ukazuje na nižu adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje (lokacijegodine)
u provedenim istraživanjima. Sorte Fran i Scarlett, su sorte koje se
odlikuju nižim sadržajem bjelančevina, a u provedenim istraživanjima sorta
Scarlett je imala viši interakcijski skor IPCA1, a sorta Fran niži interakcijski
skor IPCA 1.
Na biplotu modela AMMI2 uočava se velika udaljenost sorti Astor, Matej
i Scarlett od ishodišta, što upućuje na nestabilnost ovih sorti za svojstvo
sadržaja bjelančevina te na značajan specifičan učinak okolišnih uvjeta na
sadržaj bjelančevina.

Ključne riječi
jari ječam; sorta; urod zrna; količina bjelančevina; model AMMI

Hrčak ID: 47769

URI
https://hrcak.srce.hr/47769

[engleski]

Posjeta: 758 *