Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Informiranost o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti

Krešimir Kufrin ; Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Julije Domac ; Energetski institut Hrvoje Požar
Velimir Šegon ; Energetski institut Hrvoje Požar


Puni tekst: hrvatski pdf 1.296 Kb

str. 325-346

preuzimanja: 999

citiraj


Sažetak

U članku se prezentiraju neki rezultati anketnog istraživanja, provedenog ljeti 2003. godine na uzorku od 1500 ispitanika iz Zagreba (900) i Rijeke (600), koji se odnose na informiranost o proizvodnji energije i njezinu utjecaju na okoliš, proizvodnji i potrošnji energije u Hrvatskoj te - najvećim dijelom - energiji biomase. Istraživački projekt realiziran je suradnjom Energetskog instituta Hrvoje Požar, Zavoda za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i nevladine organizacije Eko Liburnia.
Informiranost je mjerena na dva načina: subjektivnom procjenom samih ispitanika te objektivnim testom konstruiranim za potrebe projekta. Analiza metrijskih karakteristika testa pokazuje da je riječ o instrumentu koji je težinom primjeren općoj populaciji, a distribucija na njemu dobivenih rezultata pogodna je za korelacijske i slične analize. No, instrument je razmjerno heterogen i nešto niže pouzdanosti (KRB20=0.57), što - uz manje modifikacije nekih čestica - predstavlja prostor njegova poboljšanja u idućim primjenama.
I objektivni test i skale subjektivne informiranosti pokazuju slabu informiranost ispitanika koja se izražava već na razini razumijevanja temeljnih pojmova, osobito kada je riječ o korištenju energije biomase.
U zaključnom dijelu rada ukazuje se na potrebu boljeg informiranja javnosti - što je nužan preduvjet njezine racionalne podrške većem korištenju obnovljivih izvora - te se komentiraju rezultati istraživanja koje bi bilo korisno uvažiti pri koncipiranju i provedbi budućih edukacijskih programa.

Ključne riječi

biomasa; informiranost o obnovljivim izvorima energije; obnovljivi izvori energije; subjektivna procjena informiranosti; test informiranosti o obnovljivim izvorima energije

Hrčak ID:

47823

URI

https://hrcak.srce.hr/47823

Datum izdavanja:

15.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.320 *