Izvorni znanstveni članak
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun
Jelena Ugarković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mira Radunić
Antonela Kozina
Zlatko Čmelik
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje je provedeno na autohtonim sortama šipka Glavaš i Paštrun uzgojenim na području zapadne Hercegovine. Analizirane su pomološke (širina i visina ploda, masa ploda i zrna, masa 100 zrna, randman zrna, sadržaj soka, debljina kore, visina i promjer čaške) i kemijske osobine ploda (suha tvar, ukupna kiselost, pH, sadržaj K+ i
NO3 - iona, ukupni i reducirajući šećeri) te boja zrna. Dobiveni rezultati pokazali su značajne razlike između istraživanih sorata. Sorta Glavaš ima veću masu ploda i zrna, veći sadržaj ukupnih kiselina, viši pH i veći sadržaj K+. Prema kemijskom sastavu obadvije sorte pripadaju skupini kiselih sorata te su pogodne za proizvodnju sokova.
Ključne riječi
kemijske osobine; pomološke osobine; sorte; šipak
Hrčak ID:
50863
URI
Datum izdavanja:
30.3.2010.
Posjeta: 5.994 *