Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun

Jelena Ugarković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mira Radunić
Antonela Kozina
Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 171 Kb

str. 87-94

preuzimanja: 4.371

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na autohtonim sortama šipka Glavaš i Paštrun uzgojenim na području zapadne Hercegovine. Analizirane su pomološke (širina i visina ploda, masa ploda i zrna, masa 100 zrna, randman zrna, sadržaj soka, debljina kore, visina i promjer čaške) i kemijske osobine ploda (suha tvar, ukupna kiselost, pH, sadržaj K+ i
NO3 - iona, ukupni i reducirajući šećeri) te boja zrna. Dobiveni rezultati pokazali su značajne razlike između istraživanih sorata. Sorta Glavaš ima veću masu ploda i zrna, veći sadržaj ukupnih kiselina, viši pH i veći sadržaj K+. Prema kemijskom sastavu obadvije sorte pripadaju skupini kiselih sorata te su pogodne za proizvodnju sokova.

Ključne riječi

kemijske osobine; pomološke osobine; sorte; šipak

Hrčak ID:

50863

URI

https://hrcak.srce.hr/50863

Datum izdavanja:

30.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.994 *