Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena modela točke pokrića za poslovno odlučivanje u proizvodnji maslina

Josip Gugić ; Veleučilište „Marko Marulić“, Knin, Hrvatska
Vjekoslav Par ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mario Njavro ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jelena Dvornik-Gosaić ; Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 246 Kb

str. 95-114

preuzimanja: 8.422

citiraj


Sažetak

Model točke pokrića je koristan analitički instrument za utvrđivanje ekonomskih učinaka koji pomaže u planiranju i donošenju poslovnih odluka u procesu upravljanja maslinarskom proizvodnjom. Ovaj model se koristi kao analitički instrument koji daje određene smjernice za kratkoročno poslovno odlučivanje. Cilj rada bio je primijeniti cjelokupnu analizu točke pokrića i pokazati odnose između troškova, prihoda i financijskog rezultata pri različitim razinama proizvodnje maslina te utvrditi razinu proizvodnje kod koje su pokriveni ukupni troškovi uz determiniranu prodajnu cijenu.
Na temelju tehnoloških i ekonomskih polazišta izrađena je modelna kalkulacija pokrića varijabilnih troškova maslinarske proizvodnje. Modelnom kalkulacijom utvrđeni troškovi i prihodi predstavljali su podlogu za analizu točke pokrića i izračunavanje relevantnih ekonomskih veličina i pokazatelja. Pri količini proizvodnje od
386 kg maslinovog ulja ostvaruje se ukupni prihod u iznosu od 17.391,59 kn koji pokriva ukupne troškove, što znači da je potrebno ostvariti 28,9% ukupne količine proizvodnje za izlazak iz zone gubitka. Pozitivan financijski rezultat i vrijednosti ekonomskih pokazatelja proizvodnosti rada, ekonomičnosti i rentabilnosti proizvodnje u analitičkom modelu pokazuju da je konvencionalna proizvodnja maslina u punoj rodnosti efikasna pod pretpostavkom postizanja očekivanog priroda ploda, randmana ulja i njegove uspješne prodaje.

Ključne riječi

troškovi; prihodi; profit; točka pokrića; maslinarstvo

Hrčak ID:

50865

URI

https://hrcak.srce.hr/50865

Datum izdavanja:

30.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.240 *