Izvorni znanstveni članak
METABOLIČKI PROFIL KRVI CIGAJE U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI
Zvonko Antunović
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta JJ Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Marcela Šperanda
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta JJ Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zdenko Steiner
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta JJ Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mensur Vegara
; University of Life Science (UBM), Norway
Josip Novoselec
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta JJ Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mislav Djidara
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta JJ Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje metaboličkog profila krvi provedeno je na 15 negravidnih ovaca, cigaja pasmine, u ekološkoj proizvodnji. Koncentracije većine minerala (Ca, P-anorganski, K, Na i Cl) u krvi ukazuju na dobru opskrbljenost ovaca mineralima. Jedino su koncentracije Fe u krvi ovaca (19,10 μmol/L) bile ispod referentnih vrijednosti za ovce, a razlog je vjerojatno manjak ovoga elementa u hrani. Sadržaj glukoze (3,86 mmol/l), kolesterola (1,59 mmol/L) i triglicerida (0,17 mmol/L) u krvnom serumu ovaca ukazuju na zadovoljavajuću opskrbu energijom, a sadržaj ureje (9,80 mmol/l), ukupnih bjelančevina (74,97 g/L) i kreatinina (88,40 μmol/L) na dobru opskrbu bjelančevinama. Aktivnost većine praćenih enzima i koncentracije hematoloških pokazatelja kretala se u granicama referentnih vrijednosti za ovce. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da bi obroke ovaca u ekološkoj proizvodnji trebalo obvezno analizirati i uravnotežiti te da se utvrđivanjem metaboličkog profila
krvi mogu pravovremeno izbjeći veći proizvodni gubitci uzrokovani neodgovarajućom hranidbom tijekom dužeg vremenskog razdoblja.
Ključne riječi
ovce; ekološka proizvodnja; metabolički profil; krv
Hrčak ID:
52075
URI
Datum izdavanja:
20.11.2009.
Posjeta: 1.355 *