Stručni rad
Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe
Lidija Kozačinski
orcid.org/0000-0002-7534-7362
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željka Cvrtila Fleck
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Muhamed Smajlović
orcid.org/0000-0003-3455-1647
; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić
orcid.org/0000-0001-8073-4431
; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Zmaja od Bosne 90, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Zakonski akti koji su ure!ivali podrucje sigurnosti hrane donošenjem tzv. higijenskog paketa uredili su odnose subjekata u poslova-
nju s hranom i nadležnih inspekcijskih službi. Time je legislativom preuzetom iz EU ujednacen pristup sigurnosti hrane. Radi postiza-
nja visoke razine zaštite zdravlja i života ljudi, propisi o hrani moraju se temeljiti na analizi rizika. Procjena rizika temelji se na dostu-
pnim znanstvenim dokazima i mora se obavljati se na neovisan, objektivan i transparentan nacin. Mora se usvojiti pristup temeljen
na procjeni rizika, u kojemu ce se na uravnotežen nacin primjenjivati najprikladnija i najucinkovitija sredstva za suzbijanje opasnosti
vezanih uz bolesti koje se prenose hranom. Proces procjene rizika mora biti odvojen od procesa upravljanja rizikom. Subjekti u poslo-
vanju s hranom i hranom za životinje moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje,
prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajucih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontro-
lom, preventivnim postupkom samokontrole, razvijenim u skladu s nacelima sustava HACCP-a. Provedba postupaka temeljenih na
nacelima HACCP-a, zajedno s primjenom dobre higijenske prakse, jedan su od najvažnijih cimbenika u osiguravanju odgovornosti
subjekata u poslovanju s hranom.
Ključne riječi
higijenski paket; analiza rizika; HACCP
Hrčak ID:
52506
URI
Datum izdavanja:
10.12.2009.
Posjeta: 2.430 *