hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline

Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Frece
Domagoj Čvek
Nikolina Lovrić
Frane Delaš

Puni tekst: hrvatski, pdf (387 KB) str. 244-251 preuzimanja: 1.883* citiraj
APA 6th Edition
Markov, K., Frece, J., Čvek, D., Lovrić, N. i Delaš, F. (2010). Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo, 60 (4), 244-251. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62550
MLA 8th Edition
Markov, Ksenija, et al. "Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline." Mljekarstvo, vol. 60, br. 4, 2010, str. 244-251. https://hrcak.srce.hr/62550. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Markov, Ksenija, Jadranka Frece, Domagoj Čvek, Nikolina Lovrić i Frane Delaš. "Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline." Mljekarstvo 60, br. 4 (2010): 244-251. https://hrcak.srce.hr/62550
Harvard
Markov, K., et al. (2010). 'Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline', Mljekarstvo, 60(4), str. 244-251. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62550 (Datum pristupa: 20.09.2019.)
Vancouver
Markov K, Frece J, Čvek D, Lovrić N, Delaš F. Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 20.09.2019.];60(4):244-251. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62550
IEEE
K. Markov, J. Frece, D. Čvek, N. Lovrić i F. Delaš, "Aflatoksin M1 u sirovom mlijeku i vezanje aflatoksina pomoću bakterija mliječne kiseline", Mljekarstvo, vol.60, br. 4, str. 244-251, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62550. [Citirano: 20.09.2019.]

Sažetak
Aflatoksin M1 (AFM1) potencijalni je karcinogen za ljude, te njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Stoga se u ovom radu određivao stupanj mikrobiološkog onečišćenja plijesnima te potencijalna prisutnost aflatoksina M1 u 60 uzoraka sirovog mlijeka, nasumično uzetih od individualnih proizvođača iz različitih krajeva kontinentalne Hrvatske. Najčešće izolirani rodovi plijesni bili su Geotrichum (78,3 %), Aspergillus (32,4 %) i Penicillium (27,0 %). Od ukupno 60 istraživanih uzoraka mlijeka u 86,66 % utvrđena je prisutnost aflatoksina M1, a u 6,66 % uzoraka količine su bile iznad dozvoljenih granica. Bakterije mliječne kiseline koje se koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda kao starter kulture, mogu imati ulogu u smanjenju količine aflatoksina u hrani i krmivu. U ovom je radu istražena i sposobnost bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), Lactobacillus delbrueckii S1 i Lactobacillus plantarum A1 da vežu aflatoksin M1. Standardni soj L. rhamnosus GG (ATCC 53103) i izolat L. delbrueckii S1 mogu značajno (P<0,05) vezati AFM1 (>50%) u usporedbi s izolatom L. plantarum A1 koji ga može vezati između 18,7 do 28,7 %.

Ključne riječi
aflatoksin M1; bakterije mliječne kiseline; sirovo mlijeko

Hrčak ID: 62550

URI
https://hrcak.srce.hr/62550

[engleski]

Posjeta: 3.981 *