Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Vicova »Nova znanost« između filozofije i moderne znanosti

Fulvio Šuran ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odjel za studij na talijanskom jeziku, Pula, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 396 Kb

str. 161-173

preuzimanja: 911

citiraj


Sažetak

Moj rad u vezi s Vicovom misli polazi od stajališta da sveukupna zapadna filozofska misao – kao uostalom i religija i moderna znanost – predstavlja proizvod čovjekovog obrambenog mehanizma protiv straha od smrti kao sveopćeg ništavila, odnosno kao obrana od evidentnosti da stvari izlaze iz ničega u kojem se, na kraju egzistencijalnog ciklusa, neminovno i vraćaju. Riječ je o evidentnosti koju je starogrčka filozofija prva evocirala i prikazala.
U sklopu tog općeg filozofskog obrambenog mehanizma i Vicova »Nova znanost« promatrana je kao još jedan pokušaj da se u kaotičnost još neuređenih društvenih činjenica uvede određeni epistemski red, tako da se fenomenološka zbilja obuhvati u jednom racionalnom totalitetu koji će ljudskom biću pružati sigurnost.
U tom smislu, Vicova filozofija, a posebice njegovo glavno djelo Načela nove znanosti, zauzima posebno mjesto unutar zapadne filozofske tradicije, jer u sebi sadržava i ujedinjuje dvije važne komponente europske misli koje će se u moderno doba razvijati u različitim pravcima. Misli se, s jedne strane, na filozofsku misao koja će svoj vrhunac dostići u Hegelovoj sistematizaciji zapadne filozofske misli i, s druge strane, na modernu znanost koja će, u svojoj sve većoj specijalizaciji u sve partikularnije znanstvene discipline i parcijalizaciji same stvarnosti, istinu identificirati s djelotvornošću proučavanih činjenica, ostavljajući po strani apstraktnu, epistemsku istinu filozofije.

Ključne riječi

Giambattista Vico; metafizika; moderna znanost; istina; sveopće ništavilo; postojanje; postajanje; zdrav razum; episteme

Hrčak ID:

62958

URI

https://hrcak.srce.hr/62958

Datum izdavanja:

21.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.751 *