Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Gadamerovo razumijevanje mnogolikosti iskustva bitnih načina života

Ante Pažanin ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 416 Kb

str. 525-545

preuzimanja: 1.062

citiraj


Sažetak

Aristotel je strogo lučio tri bitna načina života: bios poietikos, bios praktikos i bios theoretikos, te je smatrao da samo dva posljednja načina života ozbiljuju najviše dobro pomoću savršenih oblika znanja, i to najviše dobro kao ljudsko dobro pomoću razboritosti praktičnoga uma (phronesis) i kao božansko dobro pomoću mudrosti teoretskoga uma (sophia). Oba ta načina postizanja sreće (eudaimonia) ozbiljuju najviše dobro na svoj vlastiti način, i to praktični um etičko-političkim djelovanjem građana u državi, a teoretski um kontemplacijom kao težnjom za vječnim životom bogova i promatranjem prvih principa i uzroka svih bića u pogledu njihova bitka. Poietički način života Aristotel, pak, rangira niže od praktičnog i teoretskog. Pa ipak, katkada i poietički način života proizvodi sretan život.
Na primjeru Gadamerova razumijevanja mnogolikosti iskustva bitnih načina života i mnogolikosti znanja već u okviru poietičkog znanja, u ovom se radu nastoji pokazati da poiesis kao treći bitni oblik života obuhvaća ukupnost proizvodnog znanja, dakle kako znanje na kojemu počiva umjetničko stvaranje tako i znanje koje sve više tehnizira globalni svijet i vodi sudbonosnom razaranju i kobnoj uniformiranosti samoga svijeta.
Posebna je Gadamerova zasluga što je u okviru fenomenološke i hermeneutičke filozofije obnovio vlastitost umjetnosti kao oblik znanja koje kao ljudsko razumijevanje čovjeku omogućuje da pomoću povijesnog mišljenja razvije povijesnom bitku i svijetu života primjereno znanje i na njemu utemeljeno življenje i djelovanje.

Ključne riječi

filozofija; etika; politika; umjetnost; znanost; tehnika; fenomenologija; hermeneutika; bios poietikos; bios praktikos; bios theoretikos; Aristotel; Hans-Georg Gadamer

Hrčak ID:

63008

URI

https://hrcak.srce.hr/63008

Datum izdavanja:

25.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 2.080 *