hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.60 Prosinac 2010.

Izvorni znanstveni članak

Pitanje legendarnoga Velehrada (Veligrada) kao navodnoga sjedišta moravskoga nadbiskupa Metoda

Vladimir Vavřínek ; Slovanský ústav Akademie věd ČR, Praha, Češka Republika

Puni tekst: engleski, pdf (153 KB) str. 771-790 preuzimanja: 385* citiraj
APA
Vavřínek, V. (2010). The Question of the Legendary Welegrad (Veligrad) as the Alleged Seat of the Moravian Archbishop Methodius. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (60), 771-790. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65891

Sažetak
U češkoj narodnoj tradiciji duboko je ukorijenjena ideja da je tvrđava imenom Velehrad (Veligrad) bila sjedište nadbiskupa Metoda i rezidencija Princa Svatopluka, ali nema dokaza u suvremenim izvorima. Ime mjesta ne pojavljuje se u legendama od 11. do 13. stoljeća u kojima je biskupska čast pripisana Metodu i Konstantinu Ćirilu bez spomena mjesta njihova djelovanja. Velehrad kao Metodovo nadbiskupsko sjedište spomenuto je po prvi put u legendama i kronikama iz 14. stoljeća kad se to ime mjesta već bilo prenijelo na samostan osnovan 1205. godine za njemačke redovnike cistercite. Postoji znatan broj nagađanja modernih povjesničara o tome je li Velehrad u Velikoj Moravskoj ikada postojao ili ne. Nedavno je predložena hipoteza, bez potvrde u sačuvanim izvorima, da je Bruno Šauenburški, biskup Olomouca, izmislio tu tradiciju radi promaknuća svoje biskupije u nadbiskupiju. Ime mjesta Veligrad prvi put je dokumentirano 1141. godine kao selo s posjedima. Složenica od staroslavenskoga pridjeva velii (veliki) i imenice gradъ (utvrđeno naselje) pokazuje da je podrijetlo te riječi staro.
Nije vjerojatno da je takvo veliko naselje s posjedima osnovano u 10. stoljeću kad su mađarska haranja uništila Južnu Moravsku, odnosno u 11. stoljeću kad je sin češkoga kneza Bretislava pobijedio i osnovao nekoliko tvrđava za zaštitu češke vladavine, a jedna je od njih bila tvrđava Spytihněv s arhiđakonatom kojemu je naselje Veligrad dano u posjed.
Oba lokaliteta nalaze se u neposrednoj blizini arheološkoga nalazišta
današnjih gradića Staré Město i Uherské Hradiště koji su u 9. stoljeću bili među najvećim i najmoćnijim velikomoravskim utvrdama. U blizini, na visoravni Sady, otkriven je crkveni kompleks. Najstariji je dio kompleksa crkva s križnim tlocrtom. Bila je u uporabi sve do sredine 13. stoljeća. Razne indirektne naznake omogućuju pretpostavku da je ovaj kompleks mogao biti sjedište nadbiskupa Metoda i mjesto njegova pokopa. Moguće je da je čak i knez Svatopluk tamo sahranjen. Dakle, čini se vrlo vjerojatnim da se u velikomoravskom razdoblju taj lokalitet zvao Veligrad i da su ime i tradicija povezana s tim imenom ostali u svijesti lokalnoga stanovništva tijekom narednih stoljeća.

Ključne riječi
Velika Moravska; ćirilometodska tradicija; Velehrad

Hrčak ID: 65891

URI
https://hrcak.srce.hr/65891

[engleski] [češki]

Posjeta: 754 *