Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Specifičnosti tehnoloških procesa u riječnom prometu

Neven Grubišić ; Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 850 Kb

str. 11-37

preuzimanja: 4.765

citiraj


Sažetak

Riječni promet prometna je grana koja djeluje u sklopu prometnog sustava sa svojim specifičnim obilježjima. U radu se identificiraju sličnosti i razlike između pomorskog i riječnog prometa te se posebno ističu specifičnosti s obzirom na tehnološke procese koji se provode u prometu unutrašnjim vodama.
Funkcionalnost prometnog sustava na unutarnjim vodama često ovisi o pouzdanosti infrastrukturne mreže gdje ograničenje za plovidbu predstavljaju promjenjiva plovnost rijeka i kanala te niski i visoki vodostaji. U riječnom prometu tehnologija prijevoza temeljena je na što boljem iskorištenju nosivosti plovila u odnosu na plovni put. Stoga su veličina i vrsta plovila tome prilagođeni. Tehnička i tehnološka svojstva luka i pristaništa, njihova konstrukcija i prekrcajna sredstva, prilagođena su plovilima, hidrološkim promjenama i njihovim utjecajem na obalu. Zbog svladavanje razlike u nivelaciji vodnog puta koriste se brodske prevodnice koje u mnogome utječu na dimenzije plovila i prijevozni proces.
Za razumijevanje tematike važno je precizno utvrditi terminologiju te ispravno definirati pojedine pojmove koje se koriste u riječnom prometu. Posebno se to odnosi na pojmove vodnog i plovnog puta, broda i plovila, konvoja i plovnog sastava te luke i pristaništa.

Ključne riječi

promet; unutrašnje vode; tehnološki procesi; luke; prevodnice; plovila; terminologija

Hrčak ID:

68098

URI

https://hrcak.srce.hr/68098

Datum izdavanja:

24.5.2011.

Posjeta: 6.098 *