Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

»Dubok i oštar izazov« (ili još jedanput o historiografskoj aktivnosti Ivana Balte)

Stanko Andrić


Puni tekst: hrvatski pdf 102 Kb

str. 513-522

preuzimanja: 857

citiraj


Sažetak

Kakva korist urednicima "Časopisa za suvremenu povijest" ili "Bosnae Franciscanae" od toga što su se, eventualno, mudrom šutnjom godinama ograđivali od nesuvislih, prepisivačkih, plagijatorskih, ulizičkih, tužnih, štetočinskih knjiga i članaka Ivana Balte koji su im vjerojatno dolazili do ruku? Što im to vrijedi kada su na koncu i
oni ustuknuli i popustili, neka recenzentska vratašca što vode u njihove učene odaje izglavila su se, i još jedan rad Ivana Balte osvanuo je tiskan baš na njihovim stranicama?
U tom trenutku, njihova ranija uznosita šutnja na neki je način deflorirana. I samim tim »preoznačena«. Strpljiva snošljivost prema gluposti i intelektualnom beščašću, naime, neizbježno kvari opću duhovnu klimu, polagano je degradira, potkopava njezina mjerila
i orijentire te u konačnici dovodi do zaglupljivanja svih koji u njoj sudjeluju, pa i vrijednih pristalica snošljivosti.
Prosvjed od kojeg želim (bojim se, jalovo) ostaviti ovaj trag, crno na bijelom, naprosto je pokušaj da se izbjegne takav nesporazum, da se ukloni vosmislenost. Dok je za to još vrijeme, moram javno reći što mislim o tim radovima; poslije će biti kasno. Jer, možda svi mi, i ne znajući to, živimo i radimo u iščekivanju novog Baltina priloga... Samo je pitanje vremena kada ćemo ga i mi, zasad još skeptični, sa zadovoljstvom objaviti, u knjizi ili u časopisnom broju koji ćemo uskoro urediti.
(Napisano u povodu imenovanja Ivana Balte u nacionalno Matično povjerenstvo za područje humanističkih znanosti, Polje povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, znanosti o umjetnosti, etnologije i antropologije.)

Ključne riječi

Ivan Balta; kritički osvrt; historiografija; polemika

Hrčak ID:

70240

URI

https://hrcak.srce.hr/70240

Datum izdavanja:

6.7.2011.

Posjeta: 1.765 *