hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda

Neven Ukrainczyk ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Marulićev trg 19, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 69-77 preuzimanja: 501* citiraj
APA 6th Edition
Ukrainczyk, N. (2011). Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (1-2), 69-77. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/70732
MLA 8th Edition
Ukrainczyk, Neven. "Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 6, br. 1-2, 2011, str. 69-77. https://hrcak.srce.hr/70732. Citirano 29.11.2021.
Chicago 17th Edition
Ukrainczyk, Neven. "Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 6, br. 1-2 (2011): 69-77. https://hrcak.srce.hr/70732
Harvard
Ukrainczyk, N. (2011). 'Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6(1-2), str. 69-77. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/70732 (Datum pristupa: 29.11.2021.)
Vancouver
Ukrainczyk N. Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2011 [pristupljeno 29.11.2021.];6(1-2):69-77. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70732
IEEE
N. Ukrainczyk, "Unaprijeđena metoda za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.6, br. 1-2, str. 69-77, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70732. [Citirano: 29.11.2021.]

Sažetak
Iako su toplinska svojstva prehrambenih proizvoda od velike važnosti za prehrambenu tehnologiju, toplinska difuzivnost složenih materijala uglavnom nije poznata i potrebno ju je odrediti eksperimentalno. Za određivanje toplinske difuzivnosti prehrambenih proizvoda predložena je jednostavna eksperimentalna metoda temeljena na praćenju temperaturnog odziva valjkastog uzorka pri nagloj promjeni temperature stijenke materijala. U radu su opisana i uspoređena tri pristupa procjene parametra toplinske difuzivnosti na temelju eksperimentalnih podataka. Oni se zasnivaju na uporabi: 1) linearne ili 2) nelinearne regresije analitičkog modela te 3) numeričkog inverznog rješavanja modela procesa prijenosa topline. Numerički model zamjenjuje pretpostavku idealne skokovite promjene temperature stijenke, s izmjerenom naglom promjenom
temperature stijenke materijala. Ustanovljeno je da pretpostavka skokovite (idealne) promjene temperature stijenke materijala može rezultirati značajnom sustavnom pogrješkom s nižom procjenom toplinske difuzivnosti. Za jednostavnu numeričku obradu rezultata predstavljen je računalni potprogram napisan u MATLAB-u s razvijenim grafi čkim sučeljem koji je pridružen javnoj domeni

Ključne riječi
Prijenos topline; prehrambeni proizvodi; toplinska difuzivnost; mjerenje; matematičko modeliranje; procjena parametra

Hrčak ID: 70732

URI
https://hrcak.srce.hr/70732

Posjeta: 842 *