Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka

Sonja Damjanović ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
Jasmina Havranek


Puni tekst: hrvatski pdf 220 Kb

str. 221-232

preuzimanja: 3.027

citiraj


Sažetak

U odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda u svijetu proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem se mijenjaju svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK (deoksiribonukleinska kiselina) epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA (Enzyme - Linked Immunosorbent Assay), kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.

Ključne riječi

patvorenje; mlijeko; sir; metode za dokazivanje patvorenja

Hrčak ID:

7218

URI

https://hrcak.srce.hr/7218

Datum izdavanja:

11.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.835 *