Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Integracija dobre laboratorijske prakse u kontroli hrane u sustav upravljanja kvalitetom Podravke

J Ranilović ; Kontrola kvalitete, Podravka d. d., Koprivnica, Hrvatska
V. Popijač ; Kontrola kvalitete, Podravka d. d., Koprivnica, Hrvatska
S. Zagoršćak ; Kontrola kvalitete, Podravka d. d., Koprivnica, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 869 Kb

str. 688-691

preuzimanja: 1.003

citiraj


Sažetak

Dobra laboratorijska praksa (DLP) sastoji se od skupa principa koji predstavljaju okvir za rad laboratorija. Podravkin Centralni fizikalno-kemijski i Centralni mikrobiološki laboratorij već šestu godinu zaredom sudjeluju u opsežnim međunarodnim, međulaboratorijskim poredbenim ispitivanjima u svrhu dokazivanja vjerodostojnosti rezultata. Implementacija DLP-a u suvremenim laboratorijima nezamisliva je bez potpore informacijskih sustava i programskih rješenja. U Podravki je 2009. godine u SAP-ov sustav implementiran modul QM (engl. Quality Management), koji predstavlja alat u planiranju, provjeri i unapređenju kvalitete u cijelom prehrambenom lancu. Integracijom DLP-a kroz sustav upravljanja kvalitetom SAP QM unaprijeđena je provedba odredbi propisa o hrani u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije i optimizacija troškova.

Ključne riječi

Dobra laboratorijska praksa; SAP QM; međulaboratorijska poredbena ispitivanja

Hrčak ID:

74708

URI

https://hrcak.srce.hr/74708

Datum izdavanja:

8.12.2011.

Posjeta: 1.687 *