Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Genetski polimorfizam β-laktoglobulina i κ-kazeina pasmina goveda u Hrvatskoj

Ante Ivanković orcid id orcid.org/0000-0002-2523-8694 ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska
Jelena Ramljak
Admir Dokso
Nikolina Kelava
Miljenko Konjačić
Saša Paprika


Puni tekst: hrvatski pdf 1.240 Kb

str. 301-308

preuzimanja: 1.368

citiraj


Sažetak

Učinkovita proizvodnja mlijeka uvažava interese proizvođača, preradbene industrije, potrebe potrošača i dobrobiti životinje. Razvoj novih metoda direktne analize gena odgovornih za polimorfizam bjelančevina mlijeka daje nove alate u podizanju profitabilnosti proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda kroz ugradnju pasminskog genetskog profila u gojidbeni program. Radi nužnosti determinacije genetskog profila pasmina goveda u Hrvatskoj, koristeći nove analitičke metode određen je udio dominantnih alelnih polimorfnih varijanti beta-laktoglobulina (β-Lg) i kapa-kazeina (κ-CN). Udio alelne B varijante beta-laktoglobulina dominantan je u svim istraženim pasminama goveda (>52,9 %). Alelna A varijanta kapa kazeina je dominantna u selekcioniranim pasminama goveda (60,7-76,4 %), dok je udio B varijante kapa-kazeina značajno zastupljeniji u izvornim pasminama goveda (48,2-84,1 %). Spoznaje o genetskom profilu pasmina obzirom na istražene polimorfne varijante bjelančevina mlijeka su korisne u daljnjoj uzgojnoj izgradnji i gospodarskoj afirmaciji, posebice izvornih pasmina goveda.

Ključne riječi

govedo; bjelančevine mlijeka; polimorfizam

Hrčak ID:

75425

URI

https://hrcak.srce.hr/75425

Datum izdavanja:

27.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.845 *