Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SUSPENZIJA BENTONIT – VODA: UTJECAJ NA PROTEINSKU STABILNOST VINA MALVAZIJA ISTARSKA

Tomislav Plavša ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska
Ingrid Palman ; Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel Poreč, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 161 Kb

str. 8-12

preuzimanja: 1.727

citiraj


Sažetak

Bentonit je nezaobilazno sredstvo u proizvodnji bijelih vina. Istraživan je utjecaj tri tipa bentonita (natrijev, kalcijev i natrij/kalcijev) i dva tipa vode (vodovodna/tvrda i destilirana /meka) na doze bentonita potrebnih za stabilizaciju bjelančevina, a, posljedično tome, i na senzorska svojstva vina Malvazija istarska. Utvrđena je značajna razlika u dozama bentonita s obzirom na tvrdoću vode. Najmanje doze za stabilizaciju bjelančevina (100 g/hl) zabilježene su kod primjene natrijevoga i kalcijevoga bentonita u destiliranoj vodi. Kod tih je tretmana uočen i najmanji utjecaj na senzorska svojstva vina Malvazija istarska.

Ključne riječi

Malvazija; vino; bentonit; tvrdoća vode

Hrčak ID:

75830

URI

https://hrcak.srce.hr/75830

Datum izdavanja:

20.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.107 *