Skip to the main content

Original scientific paper

SUSPENZIJA BENTONIT – VODA: UTJECAJ NA PROTEINSKU STABILNOST VINA MALVAZIJA ISTARSKA

Tomislav Plavša ; Institute of Agriculture and Tourism, Poreč, Croatia
Ingrid Palman ; Polytechnic of Rijeka, Agricultural Department, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 161 Kb

page 8-12

downloads: 1.737

cite


Abstract

Bentonit je nezaobilazno sredstvo u proizvodnji bijelih vina. Istraživan je utjecaj tri tipa bentonita (natrijev, kalcijev i natrij/kalcijev) i dva tipa vode (vodovodna/tvrda i destilirana /meka) na doze bentonita potrebnih za stabilizaciju bjelančevina, a, posljedično tome, i na senzorska svojstva vina Malvazija istarska. Utvrđena je značajna razlika u dozama bentonita s obzirom na tvrdoću vode. Najmanje doze za stabilizaciju bjelančevina (100 g/hl) zabilježene su kod primjene natrijevoga i kalcijevoga bentonita u destiliranoj vodi. Kod tih je tretmana uočen i najmanji utjecaj na senzorska svojstva vina Malvazija istarska.

Keywords

Malvazija; vino; bentonit; tvrdoća vode

Hrčak ID:

75830

URI

https://hrcak.srce.hr/75830

Publication date:

20.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.138 *