Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ozračje povjerenja i orijentacija na opće dobro: kontekst supsidijarnog djelovanja u hrvatskom društvu

Gordan Črpić ; Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije, Zagreb, Hrvatska
Silvija Migles ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 421 Kb

str. 875-912

preuzimanja: 550

citiraj


Sažetak

Rad se zasniva na četiri hipoteze: a) u Hrvatskoj je niska razina povjerenja. Takvo stanje ne pogoduje razvoju supsidijarnosti u društvu; b) iako je povjerenje u institucije i generalizirano povjerenje u društvu nisko, ipak očekujemo da će oni koji pokazuju višu razinu povjerenja ujedno pokazivati i višu razinu spremnosti na supsidijarno djelovanje; c) očekujemo da će oni koji pokazuju nižu razinu povjerenja, pokazivati višu razinu očekivanja da sve probleme u društvu rješavaju više instance, dakle one kojima ne vjeruju; d) očekujemo pozitivnu povezanost povjerenja u institucije i opredjeljenja za promicanje općeg dobra.
U prvom poglavlju rada i u interdisciplinarnom okviru donose se bitne teoretske napomene o dijalektičkom odnosu koji postoji između spremnosti na supsidijarno ponašanje, ozračja povjerenja i orijentacije na opće dobro. Imajući u vidu analize stanja suvremenoga hrvatskog društva, autori ukazuju na bitne čimbenike nužne za zaživljavanje supsidijarnosti i njezino konkretno funkcioniranje u hrvatskoj stvarnosti. U drugom poglavlju rada autori podastiru prikaz provedene i razrađene analize povezanosti povjerenja, općeg dobra i supsidijarnog djelovanja. Analizi supsidijarnosti, odnosno stupnja supsidijarnog djelovanja u hrvatskom društvu autori pristupaju najprije kroz prizmu analize povjerenja u razne institucije društvenog života u Hrvatskoj, a zatim i kroz prizmu korelacije povjerenja i općeg dobra. Autori ukazuju na bitne razloge zbog kojih je važno, imajući u vidu supsidijarnost, voditi računa o povjerenju u institucije i općem dobru. Jedna od osnovnih hipoteza od kojih se polazi u analizi dobivenih rezultata istraživanja jest ta da su povjerenje u institucije i spremnost na promicanje općeg dobra visoko korelirani s mogućnošću razvoja supsidijarnosti u društvu. Zato je vrijedno imati u vidu i relaciju između općeg dobra i povjerenja u institucije.
U zaključku se potvrđuje pozitivna povezanost spremnosti na supsidijarno djelovanje i povjerenja u različite institucije, kao i pozitivna povezanost povjerenja i prepoznavanja općeg dobra u društvu. Generalno niska razina povjerenja u društvu generira nepovoljnu klimu za razvoj supsidijarnosti. No ovaj nalaz, potvrda pozitivne povezanosti povjerenja i spremnosti na supsidijarno djelovanje, ukazuje na potrebu promocije povjerenja u društvu i to na raznim razinama. Autori zaključuju da je promocija supsidijarnosti, počevši od primarnih institucija kakva je obitelj, zasigurno jedan od sigurnih putova povećanja socijalnog kapitala društva a onda i njegova sveukupnoga razvojnog potencijala.

Ključne riječi

supsidijarnost; supsidijarno ponašanje; povjerenje; opće dobro; hrvatsko društvo; nadležnosti

Hrčak ID:

76017

URI

https://hrcak.srce.hr/76017

Datum izdavanja:

11.1.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.502 *