Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Dostupnost, zlouporaba, štetnost i razlozi uporabe sredstava ovisnosti u mjestu studiranja − procjene pulskih studenata

Mirjana Radetić - Paić ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Matija Medaković


Puni tekst: hrvatski pdf 872 Kb

str. 311-328

preuzimanja: 262

citiraj


Sažetak

Ovim se radom želi steći uvid u procjene studenata nižih (N = 49) i viših (N = 59) godina studija razredne nastave Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli o dostupnosti, zlouporabi, štetnosti i razlozima uporabe sredstava ovisnosti u mjestu njihova studiranja, sa svrhom prepoznavanja intenziteta i širine problema te planiranja odgovarajućih preventivnih intervencija u najširem smislu.
Na osnovi dobivenih rezultata zaključuje se kako studenti nižih godina studija smatraju da alkohol nije štetan ni koristan, da je lako dostupan u gradu u kojem studiraju, da se sredstva ovisnosti zlorabe zbog eksperimentiranja i iz dosade, te kako njihovi kolege studenti najčešće konzumiraju marihuanu, za koju smatraju da nije ni štetna ni korisna.
Znanstveni je i aplikativni doprinos ovog rada u tomu što daje smjernice za planiranje mjera ranog otkrivanja problema zlouporabe sredstava ovisnosti među studentima.

Ključne riječi

zlouporaba sredstava ovisnosti; dostupnost sredstava ovisnosti; štetnost sredstava ovisnosti; razlozi uporabe sredstava ovisnosti; studenti; Pula

Hrčak ID:

82325

URI

https://hrcak.srce.hr/82325

Datum izdavanja:

30.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.182 *