Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Glazbeno daroviti učenici na primarnom stupnju školovanja

Vesna Svalina ; Učiteljski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Milan Matijević ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 1.416 Kb

str. 425-446

preuzimanja: 1.592

citiraj


Sažetak

Temi darovitosti u literaturi se prilazi na različite načine. Velik broj autora ističe važnost identificiranja darovitosti kod djece i potrebe da se takvoj djeci osigura obrazovanje koje će im omogućiti kvalitetno napredovanje te maksimalan razvoj njihovih sposobnosti. Kad je riječ o glazbenoj darovitosti možemo govoriti o mogućnosti razvoja dječjih glazbenih sposobnosti u općeobrazovnoj ili u glazbenoj školi. Učitelji primarnog obrazovanja prvi će uočiti izražene glazbene sposobnosti kod svojih učenika. Oni će te sposobnosti identificirati i nastojati ih unapređivati, a kako bi se ostvario njihov maksimalan razvoj učenike će se uputiti i na dodatno glazbeno obrazovanje u glazbenu školu.
U radu je prikazano akcijsko istraživanje koje je provedeno s učenicima prvog i drugog razreda osnovne glazbene škole. Cilj je bio utvrditi koje su mogućnosti za unapređenje nastavne prakse poticanjem dječjeg glazbenog stvaralaštva u okviru nastave solfeggia. Rezultati pokazuju da je glazbeno darovitu djecu mlađe školske dobi moguće uključivati pored reproduktivnih još i u različite produktivne glazbene aktivnosti: u improviziranje te kreiranje manjih glazbenih djela na glasoviru. Iako se u stvaralačke aktivnosti ne uključuju uvijek sva djeca, većina ih iskazuje velik interes za takve aktivnosti. Djeca koja izraze želju za sudjelovanjem u glazbeno-stvaralačkim aktivnostima u stanju su vrlo kvalitetno realizirati svoje zadatke. Temeljem rezultata ovog istraživanja možemo reći da je sustavnim radom s darovitom djecom moguće ostvariti pomake u razvoju njihovih produktivnih glazbenih sposobnosti.

Ključne riječi

primarno obrazovanje, učitelji primarnog obrazovanja, darovitost, stvaralaštvo, nastava glazbene kulture, izvannastavne glazbene aktivnosti, nastava solfeggia

Hrčak ID:

82784

URI

https://hrcak.srce.hr/82784

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.857 *