Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza dječjih crteža ljudske figure i usporedba s roditeljskim procjenama dječjega ponašanja

Ana Sambolek ; IV. osnovna škola Bjelovar
Gordana Buljan Flander ; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
Marija Krmek ; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba


Puni tekst: hrvatski pdf 426 Kb

str. 291-311

preuzimanja: 5.998

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi povezanosti i razlike između roditeljskih procjena i analize dječjih crteža ljudske figure pri procjeni anksioznosti, agresivnosti i sramežljivosti djece.
U istraživanju je sudjelovalo 106 predškolske djece te 106 roditelja. Dječji crteži ljudske figure analizirani su na temelju emocionalnih indikatora koje je utvrdila Elizabeth Koppitz. Za prikupljanje roditeljskih procjena dječjega ponašanja korištena je Skala anksioznosti – subskala za procjenu agresivnoga ponašanja
Skale Pros/Ag i skala sramežljivosti.
Rezultati istraživanja pokazuju da je roditeljska procjena agresivnosti statistički značajno povezana s najviše emocionalnih indikatora (duge ruke, odsječene šake i nedostaje nos). Također je statistički značajno povezana s procjenama anksioznosti djece na temelju emocionalnih indikatora (prema E. Koppitz) i mogućim emocionalnim poteškoćama djece. Ostale roditeljske procjene nisu statistički značajno povezane s procjenama dječjega ponašanja iskazanih analizom dječjih crteža ljudske figure. Utvrđena je i statistički značajana razlika u roditeljskoj procjeni agresivnosti djece s obzirom na ukupan broj emocionalnih indikatora. Naime, što je dijete procijenjeno agresivnijim, to se utvrđuje više emocionalnih indikatora na crtežu ljudske figure. Na temelju roditeljskih procjena agresivnosti, anksioznosti i sramežljivosti može se objasniti statistički značajan dio anksioznosti djece kao i moguće emocionalne poteškoće djece procijenjene na temelju emocionalnih indikatora.

Ključne riječi

emocionalni indikatori; anksioznost; agresivnost; sramežljivost; roditeljska procjena; predškolska djeca

Hrčak ID:

82853

URI

https://hrcak.srce.hr/82853

Datum izdavanja:

15.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.052 *