Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prirodne znanosti i enciklika Fides et ratio

Marijan Šunjić


Puni tekst: hrvatski pdf 3.646 Kb

str. 65-84

preuzimanja: 745

citiraj


Sažetak

Enciklika Fides et ratio (Vjera i razum) sustavno izlaže stajalište Katoličke crkve i pape Ivana Pavla II. osobno o odnosu čovjekove spoznaje svijeta pomoću vjere i pomoću razuma, zalažući se za komplementarnost, a ne isključivost tih dvaju pristupa. Kao njihove konkretne realizacije razmatraju se teologija i filozofija.
Iako prihvaćam načela izloženog sustava i u njima prepoznajem u velikoj mjeri i svoje vlastite spoznaje stečene tijekom istraživanja u području prirodnih znanosti, ipak postoje brojne specifičnosti po kojima se prirodne (a slično i društvene i humanističke) znanosti razlikuju od filozofije i koje bi trebalo definirati i razraditi kako bi se izbjegli nesporazumi i omogućio kreativan dijalog i s filozofima, a posebno s teolozima.
Stoga želim na temelju osobnog iskustva upozoriti i potaknuti raspravu o nekim pitanjima s kojima se susrećemo u istraživanju, posebno u prirodnim znanostima.
To su npr. način kako mladi znanstvenik usvaja »znanstvenu metodu«, odnos i interpretacija rezultata jezikom svakodnevnog iskustva, pitanja različite uporabe jezika u znanosti i filozofiji, odnos racionalnog i emotivnog (pa i vjerovanja u mogućnost spoznaje i postojanje »istine«) kod znanstvenika, egzaktnost (i njezin stupanj) prirodnih znanosti, uloga indukcije i dedukcije, tj. prioriteta činjenica ili hipoteza, shvaćanje znanosti kao procesa, a ne definitivne »znanstvene slike svijeta«, odnosno »znanstvene istine«, te prema tome i uporaba pojma »istine« u znanosti i filozofiji i, konačno, etika u znanosti, tj. odnos znanosti i znanstvenika prema nekom sustavu vrijednosti.
Analiza tih pitanja može svakako poduprijeti osnovne misli iznesene u enciklici Fides et ratio i proširiti ih na područje prirodnih znanosti, i na taj način pomoći u obrani mogućnosti spoznaje i »istine«, a protiv pokušaja njezina relativiziranja, što je ujedno jedna od glavnih teza ove enciklike.

Ključne riječi

prirodne znanosti; vjera i razum; enciklika Fides et ratio; pojam »istine« u znanosti i filozofiji; znanost i religija

Hrčak ID:

83269

URI

https://hrcak.srce.hr/83269

Datum izdavanja:

30.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.060 *