Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izolacija, izbor i karakteristike bakterijske vrste za enzimatsko bioiskuhavanje biljke Apocynum vernetum L.

Zheng Laijiu ; Textile Engineering Key Laboratory, Dalian, Kina
Du Bing ; Textile Engineering Key Laboratory, Dalian, Kina


Puni tekst: hrvatski pdf 1.575 Kb

str. 6-10

preuzimanja: 1.296

citiraj


Sažetak

Biljka Apocynum vernetum L.(kendir) obrađena je močenjem kao ispitni uzorak u Chaidamu u kineskoj pokrajini Qinghai. Kultivirane su i izolirane dvije vrlo učinkovite bakterijske vrste pektinaze prikladne za bioiskuhavanje Apocynum vernetum L., za jednu vrstu utvrđeno je da je novi Acinetobacter junii, a druga Bacillus subtilis. Ove bakterije su proizvodi pektinaza, a identificirane su na osnovi fiziološkog i biokemijskog indeksa, indeksa oblika te identifikacije bakterijske vrste 16S rDNA. U eksperimentalnom dijelu hidrolizom je utvrđeno da je vrijednost H/C za prvu (H/C je omjer prstenastog omjera prema promjeru bakterijske kolonije) 5, a za drugu je 3; ispitivanje enzimske aktivnosti pokazuje da će Acinetobacter junii imati maksimum (103.2 IU/ml) kod 11 h a Bacillus subtilis kod 9 h na jednakoj temperaturi (37 °C), također je utvrđeno da je enzimska aktivnost prve vrste 12,5% veća nego kod druge vrste.

Ključne riječi

Apocynum vernetum L.; pektinaza; enzimsko iskuhavanje; Acinetobacter junii; Bacillus subtilis; izbor

Hrčak ID:

83335

URI

https://hrcak.srce.hr/83335

Datum izdavanja:

3.3.2010.

Posjeta: 1.913 *