Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke

Zoran Herceg ; Laboratorij za procesno-prehrambeno inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Anet Režek


Puni tekst: hrvatski pdf 677 Kb

str. 379-396

preuzimanja: 4.569

citiraj


Sažetak

Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivim u prehrambenim proizvodima. Proteini sirutke najčešće se koriste zbog poželjnih funkcionalnih svojstava. Mogu se koristiti kao sredstva za želiranje, za vezivanje vode, emulgiranje te stvaranje pjene. Zahvaljujući primjeni novih procesnih tehnika (membranskih tehnika frakcioniranja), danas je moguće proizvesti različite dodatke hrani na bazi proteina sirutke. Najvažniji proizvodi na bazi sirutkinih proteina su koncentrati i izolati proteina sirutke. Svrha ovog rada je dati sveobuhvatan pregled hranjivih i funkcionalnih svojstava najčešće upotrebljavanih oblika proteina sirutke (koncentrata proteina sirutke - KPS i izolata proteina sirutke - IPS) u prehrambenoj industriji.

Ključne riječi

proteini sirutke; funkcionalna; terapeutska i prehrambena vrijednost proteina

Hrčak ID:

8414

URI

https://hrcak.srce.hr/8414

Datum izdavanja:

23.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.347 *