Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Da li, zašto i u koju Europu?

Neven Šimac


Puni tekst: hrvatski pdf 1.603 Kb

str. 61-85

preuzimanja: 377

citiraj


Sažetak

Nakon snažnih proeuropskih simpatija, posebice u prvo vrijeme borbe za neovisnost i međunarodno priznanje, dio se hrvatske javnosti — pa i one kršćanske, slično kao u nekim drugim zemljama kandidatima za Europsku uniju — znatno promijenio i utekao euro-skepticizmu, pače eurofobiji. Ovo, novo stanje upućuje na promišljanje mogućih putova za Hrvatsku, ali i za susjednu Bosnu i Hercegovinu. Jer napast neoliberalne, ekonomske i financijske globalizacije ne susreće više samo europsku alternativu nego i sve naglašeniji zahtjev za trećim putem koji se prikazuje kao »neutralnost«, ali koji se sve jasnije iskazuje kao nacionalistički izolacionizam.
Prijeko je potrebno stoga promotriti što pojedini od ovih triju putova znače politički, gospodarski i socijalno i koje su im moguće posljedice. Pritom nisu nipošto neutralna ni etička pitanja što ih postavljaju. Ovaj esej stoga upozorava na neke značajne činjenice koje mogu pomoći u iščitavanju signorum temporis. On, osim toga, nastoji razabrati pretežno zanemarene aspekte navedenih dilema te unijeti ponešto svijetla u sve emotivniju raspravu o kamo i zašto.
U tom smisli etički argumenti i održivost razvoja vojuju u prilog europske opcije, ali u njezinoj integracijskoj ukupnosti, a ne uskom usmjerenju prema »klubu bogatih«, tj. Europskoj uniji. Ti isti argumenti stavljaju u pitanje i poriču dva druga puta.

Ključne riječi

europske integracije; neo-liberalna globalizacija; izolacionizam; res publica; supsidijarnost

Hrčak ID:

84177

URI

https://hrcak.srce.hr/84177

Datum izdavanja:

30.6.2004.

Podaci na drugim jezicima: francuski

Posjeta: 970 *