Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača

Nada Knežević ; Podravka d.d. Ante Starčevića 32; 48000 Koprivnica, Hrvatska
Mario Šćetar orcid id orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Kata Galić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 351 Kb

str. 126-131

preuzimanja: 993

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 351 Kb

str. 126-131

preuzimanja: 691

citiraj


Sažetak

Nanotehnologija je jedna od najnovijih tehnologija koja je našla svoju primjenu u raznim granama industrije, uključujući i prehrambenu industriju. Ona ima važan utjecaj na znanost o hrani od toga kako je hrana proizvedena pa sve do toga kako je zapakirana. Nanotehnologija nudi niz prednosti za industriju i potrošače, ali treba uzeti u obzir i moguće rizike. Dostupna literatura ukazuje da mnoge nejasnoće oko nanomaterijala još uvijek postoje, uključujući i mogućnost bioakumulacije pa tako i potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje. Dok je moguća primjena
nanotehnologije zaista široka i raznolika, razvoj se suočio s određenim oprezom, a napredak može biti stopiran zbog nedostatnog financiranja projekata i zbog potencijalnih rizika.
U ovom radu prikazani su aspekti primjene nanotehnologije u prehrambenoj industriji, zakonodavni okvir te mišljenje potrošača o pitanju korištenja nanotehnologije u hrani.

Ključne riječi

hrana; nanotehnologija; nanomaterijal; istraživanje potrošača

Hrčak ID:

84937

URI

https://hrcak.srce.hr/84937

Datum izdavanja:

24.7.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.300 *