Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba

Jasenka Gajdoš orcid id orcid.org/0000-0001-6657-7337 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Želimir Kurtanjek orcid id orcid.org/0000-0001-5453-6255


Puni tekst: hrvatski pdf 1.346 Kb

str. 153-161

preuzimanja: 750

citiraj


Sažetak

Zbog velikog udjela proteina, minerala i vitamina, mlijeko spada u skupinu vrlo važnih namirnica tijekom rasta i razvoja mladih. Osobito su važne prehrambene navike pojedinaca. Kako bi se dobio što bolji uvid u prehrambeni status izabrane skupine (djevojke i mladići od 14-18 godina) obavljena je analiza obroka u učeničkim domovima. Iz analiziranih obroka razvidno je što se može poboljšati u obrocima društvene prehrane. Analizom obroka te anketom, utvrđeno je da 62% djevojaka i 66% mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode ako su uvršteni u dnevne obroke koji se nude u učeničkom domu. Samo 29% djevojaka i 27% mladića svakodnevno konzumira mlijeko i mliječne proizvode. Prosječni dnevni unos kalcija nije u skladu sa RDA preporukama (zadovoljava svega 81 % potreba djevojaka i 82,5 % potreba mladića). Cilj rada je utvrditi nutritivni i energijski sadržaj obroka te linearnim programiranjem optimirati sastav obroka i time poboljšati energetski i nutritivni unos ovisno o spolu i dobi.

Ključne riječi

analiza obroka; mlijeko i mliječni proizvodi; linearno programiranje

Hrčak ID:

93472

URI

https://hrcak.srce.hr/93472

Datum izdavanja:

21.9.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.639 *