Pregledni rad
Lactobacillus GG - probiotička svojstva i aktivitet
Anica Borović
; Mljekara "Dukat" d.d. Zagreb
Stjepan Mahnet
Zdenka Koritnik
Sažetak
Fermentirani mliječni proizvodi dio su naše svakodnevne prehrane, a bakterije mliječne kiseline važan su izvor funkcionalnih sastojaka koji djeluju na ravnotežu intestinalne mikroflore. Općenito, postoji mišljenje da npr jogurt olakšava posljedice intolerancije na laktozu i koristan je u sprečavanju određenih intestinalnih poremećaja. Neki sojevi probiotičkih bakterija mliječne kiseline proučavaju se više od drugih, ali ipak najveće zanimanje pobudio je Lactobacillus GG (Lactobacillus (casei subsp. rhamnosus GG (ATCC 53 103)). U istraživanja su uključeni laboratorijski pokusi i brojne kliničke studije kojima su dokazani i potvrđeni primami funkcionalni i zdravstveni učinci LGG-a, a to su: naseljavanje ljudskog probavnog trakta i uravnotežavanje intestinalne mikro-ekologije, prevencija i pomoć pri liječenju intestinalnih poremećaja, poboljšanje prirodnog imuniteta i brži oporavak osoba alergičnih na mlijeko. Da bi se navedeni učinci ostvarili, broj živih stanica LGG-a u fermentiranim mliječnim proizvodima treba biti minimalno 1x108.
Ključne riječi
Lactobacillus GG; porijeklo; antimikrobiotička aktivnost; intestinalni poremećaji; sigurnost uporabe
Hrčak ID:
94839
URI
Datum izdavanja:
7.8.1998.
Posjeta: 3.110 *