Izlaganje sa skupa
Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti
B. Mioković
; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
M. Hadžiosmanović
Lidija Kozačinski
Sažetak
Autori su istraživali u kojoj je mjeri poremećaj prometa robe i usluga, zbog nastalog ratnog stanja u Republici Hrvatskoj, utjecao na ukupnu mikrobiološku kakvoću mliječnih proizvoda iz domaće radinosti. Pokazalo se da su takvi promijenjeni uvjeti značajno utjecali na pogoršanje mikrobiološke kakvoće i da su mliječne prerađevine iz domaće radinosti značajni potencijalni izvori uzročnika bakterijskih trovanja ljudi. Naime, propisane uvjete mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 80% uzoraka domaćeg kiselog vrhnja, 61,5% uzoraka domaćeg maslaca, 100,0% pretraženih uzoraka kajmaka, 65,0% uzoraka različitih vrsta tvrdih sireva, odnosno ukupno 73,58% u odnosu na ukupni broj uzoraka (n= 53) što je znatno više nego u sličnim istraživanjima prethodnih godina. Razlozi mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su nalaz Salmonella spp. (5,66%), koagulaza-pozitivnih Staphylococcus vrsta (45,28%), sulfitreducirajućih Clostridia (13,20%), Proteus vrsta (22,64%), Escherichia coli (24,52%), kvasaca (vrhnje - 7,55%) i lipolitičkih bakterija (maslac, kajmak - 13,20%). Zbog kontaminacije mliječnih prerađevina Salmonella, koagulaza-pozitivnim Staphylococcus i sulfitoreduktivnim Clostridia vrstama trebalo bi, po odredbama Pravilnika (1983), 58,49% smatrati higijenski neispravnim i neupotrebljivim za hranu ljudi.
Ključne riječi
mikrobiološka kakvoća; mlijeko i mliječni proizvodi iz domaće radinosti; proizvodnja u ratom poremećenim uvjetima; zastupljenost neispravnih uzoraka
Hrčak ID:
95355
URI
Datum izdavanja:
17.1.1993.
Posjeta: 1.420 *