Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Komparacija dviju metoda utvrđivanja laktoze u sirutici

Matilda Grüner ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
M. Filajdić
D. Hanser


Puni tekst: hrvatski pdf 711 Kb

str. 49-54

preuzimanja: 514

citiraj


Sažetak

U radu se uspoređuju gravimetrijske (A) i enzirane (B) metode utvrđivanja laktoze u 7 uzoraka sirutke s dva ponavljanja. Analizom varijance ustanovilo se da postoje bitne razlike između te dvije metode. Obzirom da relativno malo laboratorija naših mljekara koriste enzimnu metodu, opisan je postupak preračunavanja rezultata postignutih gravimetrijskom metodom u one koje bi se moglo očekivati s enzimnom metodom. Proračun je izveden primjenom matrične algebre za linearni i kvadratni model slijedećih obilježja: Y(1) = -0,2754 + 1,0736 (Xi) (1); Y(2) = 2,4613 - 0,2975(xi) + 0,1705(xi)^2 (2); gdje su: xi = maseni udjeli (g/100 g) laktoze utvrđeni gravimetrijskom metodom; Y(1) i Y(2) su izračunati rezultati koji se mogu očekivati prema enzimnoj metodi.

Ključne riječi

određivanje laktoze; metode - gravimetrijske, enzimne; proučavanje rezultata

Hrčak ID:

95359

URI

https://hrcak.srce.hr/95359

Datum izdavanja:

17.1.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.258 *